Съдбата на последната горила в плен Тайланд, която от над

...
Съдбата на последната горила в плен Тайланд, която от над
Коментари Харесай

Съдбата на последната горила в плен в Тайланд предизвиква спорове

Съдбата на последната горила в плен Тайланд, която от над 30 години е изложена на показ в търговски център в столицата Банкок, продължава да провокира разногласия в кралството, където идеите на животните се сблъскват с ползите на туризма, съобщи Франс прес.

" Освободете Буа Нои! " - този надпис по стените на постройката, на чиито шести и седми етаж се намира зоопаркът " Пата ", разсъни неприятните мемоари на шефовете на противоречивия обект при започване на март. Те даже предложиха премия от към 2700 евро за информация, водеща до виновника.

Защитници на правата на животните, измежду които е известната американска певица, актриса и активистка Шер , от години водят акция за Буа Нои, чието име на тайландски значи " дребен лотос " и която живее лишена от опцията да види бял свят. 
 

— AFP News Agency (@AFP)
Над възраст над 30 години - горилите могат да живеят до 50 години в плен, тя е последният представител на своя тип, който може да бъде забелязан в кралството, където не се среща в дивата природа.

Критиците на зоологическата градина показват, че нейните условия в плен са алегорични за страна, в която правата на животните могат да бъдат пожертвани, с цел да бъдат привлечени туристи, искащи да прекарват времето си с екзотични типове.
Животното " страда от извънреден психически стрес ", съгласно организацията PETA (Хора за етично отношение към животните). 

" Тя би трябвало да бъде със себеподобните си или най-малко навън с опцията да вижда неща, да усеща природата, да гледа по какъв начин птиците летят ", споделя Едуин Уик, създател на фондацията " Приятели на дивата природа - Тайланд ".  

Властите одобриха нови закони за отбрана на локалните типове, само че те не се отнасят безусловно за частни структури като зоологическата градина " Пата ", която е подала молба за възобновяване на лиценза й за работа, споделят от Службата за запазване на дивата природа. 
През почивните дни фамилиите не престават да посещават зоопарка, където Буа Нои споделя сцената с орангутан, папагали и кози.
Ръководството на обекта, което не е дало отговор на молбите за коментар, осъди в прессъобщение нападките, на които е подложено.

" Никой жител на която и да е страна не е атакувал страната си във връзка горилите, с изключение на в Тайланд ", написа управлението в отговор на случая с графитите, като добави, че с горилата, която коства повече, в сравнение с носи, се отнасят добре. 
      
Активистите дадоха отговор, че клетката й не е подобаваща за горила - обществено животно, което живее на групи в дивата природа.
Миналата година зоологическата градина отхвърли плъзналите клюки за продажбата на примата.

Женската горила Буа Нои идва в Тайланд през 1988 година и е прекарала по-голямата част от времето си в зоопарка " Пата "

През 2020 година Шер написа писмо до тайландския министър на околната среда, в което изрази загрижеността си за горилата, откакто научи за неприятните й условия на живот - дребна клетка, незадоволителна умствена стимулация , несъответстващ достъп навън. 
    
В писмото си певицата, актриса и активистка оферираше  да уреди и заплати безвредното пренасяне на Буа Нои, наричана " най-самотната горила в света ", от зоопарка в столичния мол в Банкок в резерват в Конго.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР