Съдбата на пациенти, за които няма кой да дари кръв,

...
Съдбата на пациенти, за които няма кой да дари кръв,
Коментари Харесай

Лекари от УМБАЛ Бургас даряват кръв за свои пациенти

Съдбата на пациенти, за които няма кой да подари кръв, трогна млади лекари в УМБАЛ Бургас и те стартираха акция, предопределена за заболели без близки, нуждаещи се от постоянно кръвопреливане или планова интервенция, оповестиха от лечебното заведение. Към тях се причисли и Асоциацията на студентите медици. 10 лекари се включиха в първия ден на акцията и приканиха свои сътрудници от други лечебни заведения да създадат същото. 

Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас е единственото в региона и обезпечава кръв и кръвно артикули за 12 лечебни заведения.

Д-р Димитър Буковинов е специализант в Отделението и работи с кръводарители всеки ден. Винаги, когато сътрудниците му изпитват дефицит на кръв, ляга на кушетката. Откакто работи в болничното заведение, е дарявал няколко пъти. „ От кръв постоянно има потребност, има потребност от всички и разнообразни кръвни групи. Дарители са нужни непрекъснато, кръводаряването е потребно за организма, а чувството, че правиш положително на чужд човек е несравнимо.  Нека повече младежи да бъдат постоянни донори ", прикани той.

В акцията се включи и доктор Димитър Рибов, експерт по клинична хематология. В неговото поделение най-често постъпват пациенти, нуждаещи се от непрекъснато кръвопреливане. В това се състои тяхното лекуване. И през днешния ден има такава жена – 72-годишната Иванка Цолова от село Полски извор, която постъпва в отделението с хемоглобин 40, при норма най-малко 120. Жената се лекува с кръвопреливане най-малко два пъти в месеца. Няма близки – децата й са в чужбина. За нея се грижат съседите. „ Те са същински ангели за мен. Пазаруват ми, печка палят, водят ме до болничното заведение. Искам особено да им благодаря. А това, че през днешния ден лекарите дават кръв за нас, това за мен е подарък. Благодарение на донорите пребивавам! Призовавам всички, които са здрави и нямат проблеми – дано да подаряват, за такива хора като нас ", сподели през днешния ден тя. „ Кръвопреливането е в основата на тяхното лекуване. Кръвта няма сурогат ", уточни доктор Рибов.

На ден в Бургас се нуждаят от кръвопреливане най-малко 40 души. Те се лекуват във всички лечебни заведения в района. Докато за незабавни пациенти се провеждат акции от техни близки, за плановите не е по този начин. А плановите интервенции не стопират, акцентира доктор Светослав Тодоров, неврохирург и заместник-директор на болничното заведение. Той също подари кръв през днешния ден.

В първия ден на акцията се включиха също: доктор Йоан Иванов, специализант по хирургия, доктор Лъчезар Иванов от Спешно поделение, доктор Стефани Шкетиева от Отделение по правосъдна медицина, доктор Емануела Илиева от Отделение по гастроентерология, доктор Мариана Русева от Отделение по физиотерапия, доктор Светлозара Георгиева от Първо поделение по педиатрия.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР