Съдбата на Индия е свързана, демокрацията виси на равновесие, докато Малдивите гласуват на балотаж

...
Гласоподавателите на Малдивите гласуват на балотаж за президент, който ще
Коментари Харесай

Гласоподавателите на Малдивите гласуват на балотаж за президент, който ще определи и съдбата на зараждащата се демокрация на архипелага в Индийския океан като връзките си с Китай и Индия.

Изборите в събота противопоставят президента Ибрахим Мохамед Солих, който защитава политика, ориентирана към Индия, срещу кмета на столицата Мохамед Муизу, чиято опозиционна коалиция се стремеше към по-тесни връзки с Китай и наблюдаваше широкомащабно потушаване на несъгласието, докато на власт от 2013-18 г.

Продължавайте да четете

списък от 4 елемента Малдивските избори отиват на балотаж, като прокитайската опозиция водиМалдивските глави до избори на фона на съперничеството Индия-Китай, страхове за демокрациятаМалдивите на ръба след ожесточени битки за президентските избориУправляващата партия на Малдивите държи президентските първични избори с високи залозикрай на списъка

Muizzu се появи като изненадващ фаворит по време на първия кръг от гласуването на 8 септември, като взе около 46 процента от подадените бюлетини. Солих – наранен от ниската избирателна активност и разцеплението в неговата Малдивска демократическа партия (MDP) – спечели 39 процента.

Наблюдатели казват, че изходът от съботния балотаж е твърде близък, за да се предполага.

Гласирането беше открито в 8 сутринта местно време (03:00 GMT) и ще затвори в 17:00 (11:00 GMT). Около 282 804 души имат право на глас на балотажа. Преброяването на гласовете започва незабавно и резултатите ще бъдат известни до часове.


В началото на изборите на Малдивите, ето какво трябва да знаете за изборите с високи залози.

Съперничество между Китай и Индия

Резултатът от гласуването в събота може да бъде ключов при решаването на битката за влияние на Малдивите между Китай и Индия.

Солих натрупа около 1 млрд. долара дългове към Ню Делхи, след като спечели последните избори през 2018 г. със съкрушителна победа на фона на широко разпространен гняв срещу корупцията и нарушенията на човешките права при неговия предшественик Абдула Ямин. Този дълг включва заеми за жилищни и транспортни проекти в столицата Мале.

Малдивите дължат подобна сума на Китай.

Пекин беше финансирал плановете на Yameen за първия по рода си мост, свързващ Мале със съседните му острови, както и надграждане на главното му международно летище. Според Центъра за международна политика Baani, малдивски мозъчен тръст, дългът на страната към Китай и Индия в края на 2021 г. е възлизал на 26 процента от БВП всеки.

N Sathiya Moorthy, политически коментатор, базиран в индийския град Ченай, каза както за Пекин, така и за Ню Делхи, изборите в събота са „за предвидимостта на техните малдивски отношения при следващото президентство“. Солих вече е предсказуем и за двамата, каза той, но Муизу – който се състезава на изборите, след като Ямин беше осъден за корупция миналата година – създава несигурност.

Това е така, защото водената от Muizzu Прогресивна партия на Малдивите (PPM) коалиция стартира язвителна кампания „Индия вън“, целяща да намали това, което тя нарича прекомерно влияние на Ню Делхи в делата на страната. „Индия се превърна в неназован проблем в този втори кръг на допитване с антииндийски публикации в социалните медии, които правят кръговете много повече, отколкото в първия“, каза Мурти.

Страхове за демокрацията

Промяната в правителството не само ще подложи на изпитание външната политика на страната, но и нейната новосъздадена демокрация.

Противниците на Muizzu казват, че кметът – който беше член на кабинета в правителството на Yameen – може да върне страната към авторитаризма, наблюдаван при бившия президент. Докато беше на поста, Ямин ръководи широкомащабна репресия срещу несъгласието, която включваше хвърлянето в затвора на почти всички опозиционни лидери, съдебно преследване на журналисти и огромен корупционен скандал, при който десетки милиони долари бяха откраднати от държавните хазни и използвани за подкупи съдии, законодатели и членове на наблюдателни институции. Той също така си затвори очите за нарастващото присъствие на групи, свързани с Ал Кайда и ИДИЛ (ISIS), дори след убийството на млад журналист и блогър.

„Малдивският експеримент с демократична политика все още е много несигурен“, каза Азим Захир, преподавател и научен сътрудник по международни отношения и политика в Университета на Западна Австралия в Пърт. „И точно този експеримент беше под сериозна заплаха, когато PPM беше на власт. Фактът, че Muizzu беше министър в кабинета на това правителство, ме кара да се притеснявам за бъдещето на демокрацията, ако той спечели изборите.“

Муицу обаче обеща да не преследва политическите си опоненти.

„Не подкрепям бруталността“, каза 45-годишният кмет пред вестник Dhauru миналата седмица. „Няма да предприема действия срещу моите опоненти за несъгласие с мен... Всеки ще има възможност [да извършва политическа дейност].“


Разцепление в управляващата партия

Междувременно Солих отхвърли уверенията на Muizzu.

Всегашният президент представи гласуването в събота като състезание между демокрация и автокрация.

„Тези избори са избор между мир и стабилност на Малдивите или бруталност, страх и хаос“, каза 61-годишният президент пред поддръжници в навечерието на балотажа. „Ако не гласувате [за мен], може да се наложи целите Малдиви да скърбят и да леят сълзи.“

С голям риск президентът се опита да спечели подкрепата на класираните на трето и четвърто място кандидати на първия тур, но безуспешно.

Трети на първия тур беше Иляс Лабиб, който спечели седем процента от гласовете. Лабиб беше кандидатът на демократите, партия, основана от председателя на парламента и бивш президент Мохамед Нашид, който се скара със Солих, след като загуби ожесточено оспорваните първични президентски избори по-рано тази година.

Нашид и демократите обвиняват Солих, че не е изпълнил предизборните обещания, които е дал през 2018 г., за да осигури справедливост за най-големия корупционен скандал на Малдивите, както и свързаните с Ал Кайда убийства. Те също така обвиняват неговото правителство, че е въвело огромна система за патронаж, използвайки държавни предприятия, за да раздава хиляди работни места и да купува медии.

Правителството отрича твърденията.

Без подкрепата на демократите Солих стига до втория тур със „значителен недостатък“, каза Ахмед Шахид, бивш външен министър на Малдивите и професор по международно право за правата на човека в университета в Есекс в Обединеното кралство.< /p>

„Поразително е, че [Солих] не успя да състави стабилна коалиция. И без открито одобрение от [Нашид], е малко вероятно демократите да гласуват за Солих“, каза той.

„Ще бъде много напрегнато състезание. Не мисля, че някой е в състояние спокойно да обяви, че изборите са негови“, добави Шахид.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР