Съдбата на екипажа на Титан е била предначертана от момента,

...
Съдбата на екипажа на Титан е била предначертана от момента,
Коментари Харесай

Водолазът Михаил Заимов за Титан: Шансовете на хората вътре са били нулеви

Съдбата на екипажа на " Титан " е била предначертана от момента, в който се загуби информационна и навигационна връзка с батискафа. Това съобщи пред Нова ТВ водолазът от Созопол Михаил Заимов.

 

" Техните ориси може да са предопределени още по-рано - когато са се предоверили на една технология, непроверена и несртифицирана. Шансовете на хората вътре са били нулеви " - уточни той.

 

По думите му, имплозията може да се съпостави със смачкана бутилка вода. " Технологията е била толкоз авангардна, че не е имало кой да я сертифицира. Тук става дума за капризни милиардери, които се чудят по какъв начин да запълнят времето си. Това са презадоволени хора, които се чудят по какъв начин да са по-различни от междинната класа. Нужно е да има протоколи за втурване на такава дълбочина. " - съобщи Заимов.

 

Смъртта на петимата мъже на борда на туристическата подводница “Титан ” е настъпила за милисекунди, като те даже не са разбрали какво се случва. Това обявиха експерти, откакто бе оповестена най-вероятната причина за трагичния случай - имплозия, съобщи Би Би Си.

Това бе обявено късно в четвъртък, в четвъртия ден от трескавата интервенция по издирването на изчезналата подводница. Тя загуби всякаква връзка с външния свят в неделя по обед българско време, малко след гмуркането си на към 4 км в Атлантическия океан, на към 700 км от канадския остров Нюфаундленд. В този регион се намират останките на потъналия през 1912 година лайнер “Титаник ”, които петимата имаха намерение да огледат под вода.

 

На борда бяха английският милиардер и авантюрист Хеймиш Хардинг (58 г.), един от най-богатите пакистанци Шахзада Дауд (48 г.), дружно с 19-годишния му наследник Сюлейман, френският боен водолаз Пол-Анри Наржоле, (77 г.), и Стоктън Ръш (61 г.) - основен изпълнителен шеф на OceanGate - компанията, която ръководи пътуванията с “Титан ”, който е бил и водач на батискафа.

 

Късно в четвъртък издирвателните интервенции дадоха резултат, само че за жалост бяха открити единствено остатъци от подводницата.

 

Ръководителят на избавителната интервенция - контраадмирал Джон Могър от американската брегова защита, уточни, че типът на останките приказва за “катастрофална имплозия ”. Имплозията е развой, при който обектите се унищожават посредством стесняване (или притискане) върху самите себе си.

 

Предполага се, че повода за имплозията на “Титан ” е проблем по корпуса като пукнатини да вземем за пример, които са разрушили целостта му и подводното налягане безусловно е смазало батискафа.

 

Могър уточни, че от началото на избавителната интервенция не са засечени данни за пагубни събития като имплозия. А военноморските сили на Съединени американски щати оповестиха, че малко откакто батискафът е изгубил връзка с кораба майка в неделя, са уловени звуци, “съответстващи на имплозия ”.

 

Последваха и голям брой рецензии за сигурността на “Титан ”, като в същото време стана ясно, че батискафът не е бил сертифициран и компанията притежател на подводницата сама се е грижила за неговата сигурност. Филмовият режисьор и авантюрист Джеймс Камерън, който е правил 33 спускания до отломките на “Титаник ” около основаването на едноименния филм съобщи, че е предсказал имплозията още преди тя да бъде доказана.

 

“За да се срине електрониката на подводницата, информационната ѝ система и транспондерът за следене по едно и също време - подводницата е престанала да съществува ”, изясни Камерън, който има компания за произвеждане на батискафи за проучвания и туризъм.

 

Камерън също така дефинира като “ужасна концепция ” построяването на дълбоководна подводница с корпус от композитни въглеродни нишки и исполин. И означи, че специалисти са писали писма до OceanGate с опасения за сигурността му.

 

Според него има много кораби, които не са толкоз известни, само че би трябвало да бъдат обследвани, образец е " Британик ".

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР