Съдбата е оставила своя знак в живота и професионалната кариера

...
Съдбата е оставила своя знак в живота и професионалната кариера
Коментари Харесай

Мариета Петракиева: Да си успешен артист, изисква голямо себепознание, отдаденост и любов

Съдбата е оставила своя знак в живота и професионалната кариера на певицата Мариета Петракиева, която наследява своята любов към сцената и изкуството, с помощта на своя дядо – мотор на културния дом в град Септември. На петгодишна възраст изпява първата си ария като част от театър дружно с актьорите от държавния спектакъл „ Константин Величков “ в Пазарджик. Няколко години по-късно стартира да свири на пиано и да работи с вокални педагози. Упоритостта и всеотдайността ѝ имат резлутати – на 8-годишна възраст печели първата си премия, а на 9 години изиграва основната роля в пиесата „ Червената шапчица “ по драматизация на Панчо Панчев. Отдадена напълно на музиката, Мариета е призната в Национална Музикална Академия “ Проф. Панчо Владигеров “ – поп и джаз пеене в класа на Илиян Парасков.



Още първата година в академията взима присъединяване в хитовия мюзикъл „ Коса “, както и в голям брой концерти като солов реализатор и водещ. Следват участия в мюзикълите: „ The Wiz “, „ Fame “, „ Footlose “, „ Службогонци “. Успешно показва академията на Форум за млади определени артисти ‘‘Салон на културата Хьорбигер‘‘ – Австрия, Виена пред посланици, известни артисти и музиканти, по това време е и стажант в Държавен музикален и балетен център – Музикален спектакъл София. През 2014 година показва България на Международен юношески фестивал на изкуствата ‘‘Делфийски игри‘‘ – Русия, Волгоград и печели специфична премия. През същата година получава основната роля в мюзикъла „ Кабаре “ с режисьор Бойко Илиев, диригент Игор Богданов и хореограф Татяна Янева, изигран на сцената на Музикален спектакъл – София /мюзикълът е взаимен план на НМА “Проф. Панчо Владигеров и Музикален спектакъл – София/ След поредност от национални и интернационалните триумфи е един от участниците в трети сезон на грандиозното музикално шоу „ Гласът на България “ предавано по БТВ.



През 2021 година работи с едни от най-хубавите композитори и текстописци на България, с които основават песните „ Любовта ни избавя “ и „ Мистерия “. Музика и аранжимент: Красимир Гюлмезов, текст: Явор Кирин. В клипа на песента „ Мистерия “ вземат участие фрагменти от българският сериал „ Порталът “, както и основния герои от сериала – артистът Велислав Павлов. Това е последният филм на една от най- надарените актриси на България – Татяна Лолова. В сегашния миг взе участие в шоу спектакъла „ 120 минути смях, музика и фокуси “ взаимно с артиста Ненчо Илчев, а при започване на 2023 се чака и дебютния й албум, с напълно българска музика.

Какъв е най-ранният ти детски спомен, обвързван с музиката?

Моята майка постоянно ми споделя, че още като бебе ми е пускала всеки ден музика, заспивала съм с музика и книжки. Първите ми мемоари са по какъв начин моят дядо ми пускаше западна музика на един огромен черен касетофон, който вардя и до през днешния ден, хващаше ме за ръка и танцувахме. А първият ми музикално-сценичен спомен е от празненство, на което изпях първата си ария /била съм на 5г./. Изпълнението ми беше съчетано с гостуващи артисти от Театър Пазарджик, които тогава показаха куклен театър.



Отраснала си в семейство на културни пионери. Как се отрази това на детството и на желанието ти да се занимаваш с музика?

Винаги съм казвала, че музиката е избрала мен още от дете. Това да отраснеш в такова семейство е обвързвано с ежедневни наличия и участия в концерти, спектакли, подготовки. Вкъщи непрекъснато имаше разпилени сюжети, пиеси, ноти, разшифровки на танци. И за мен това е било същинско развлечение и премеждие. Животът ни постоянно е бил разнороден и богат на случки, срещи с хора, забавни занимания. Това съгласно мен е формирало в мен богата обща просвета и доста ранен взор върху неща, които са ми повлияли в положитeлна посока за живота ми в този момент. А желанието да се занимавам с музика постоянно е било вътре в мен, като част от мен, то в никакъв случай не е било нещо непознато.



В града, в който си отраснала, си същинска звезда от дребна, хората наблюдават твоите изяви и се вълнуват. Това провокира ли те по някакъв метод да вдигаш летвата високо?

Аз съм персона, която постоянно е правила всичко доста точно, в елементи и професионално. Искам да съм добър образец за хората и да отварям в тях положителни привички. Летвата сама си я подвигам непрекъснато и в никакъв случай не ми е задоволително. Пълна съм с разлини хрумвания, които доста деликатно и малко по малко осъществявам. Щастлива съм, че хората станаха част от моя живот още от ранна възраст и с моите триумфи им нося наслада. Определено постоянно се старая да не отчайвам публиката си.

Музикалният пазар и сцена освен у нас, само че и в международен мащаб са изпълнени с най-разнообразни жанрове, реализатори и надлежно тактики за израстване. Каква е твоята? Къде виждаш своята конкуренция и какви са критериите ти за триумфа, известността и съизмерването с значимите за теб реализатори и екипи?

Стратегията ми за триумф е заключена в една дума – Истинска! Много е значимо творчеството, което се показва на хората, да бъде такова, каквото ти самият го виждаш, усещаш и искаш да им споделиш, а по-късно и да го поднесеш по изтънчен, професионален метод, с цел да бъде оптимално докосващо. Затова и полемиките, които водим с целия екип, когато сътворяваме песни, са доста основни и открити. Всеки един от нас влага голяма мисъл и сила във всяка една ария. Успехът е цялост от труд, дисциплинираност, постоянсво и религия. Не одобрявам думата конкуренция, по-скоро одобрявам това, че по-добрите карат другите да израстват, а по-късно се получава и противоположния резултат. Така има едно общо рационализиране на индивида, което е значимо за поколенията напред във всички сфери. Да си сполучлив актьор, изисква доста огромно себепознание, отдаденост и обич към публиката, тъй като тя е тази, която прави същинския актьор сполучлив.

Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР