Съдът в Прищина призна бившия сръбски полицай Душко Арсич за

...
Съдът в Прищина призна бившия сръбски полицай Душко Арсич за
Коментари Харесай

В Косово осъдиха бивш сръбски полицай за военни престъпления

Съдът в Прищина призна някогашния сръбски служител на реда Душко Арсич за отговорен за присъединяване в малтретирането, експулсирането и убийствата на живеещи в Прищинакосовски албанци през 1999 година

Престъпленията са осъществени в съучастничество с други сръбски служители на реда и паравоенни. С първоинстанционната присъда, която може да бъде обжалвана, Арсич получи 13 години затвор, заяви " КоССев ".

Свидетели упрекват Арсич, че е пребил една от жертвите, взел участие е в прогонването на цивилни жители, а по-късно е ограбвал и подпалвал домовете им в Прищина сред януари и юни 1999 година

Според обвинителния акт Арсич е взел участие и в изтезанието на мъж на име Брахим Шала.

Предполагаемите убийци подреждат на различен косовски албанец, Артан Красники, който по това време е на 15 години, да носи тялото на убития мъж на гърба си.

Арсич е упрекнат, че е блъснал Красники в долната част на гърба с цевта на картечница. Когато той паднал на земята, сръбската полиция и паравоенните сили почнали да го малтретират физически и душевен.

Красничи, който свидетелства, че Шала към момента е дишал, когато го е носил, участва в съда, когато съдията разгласи присъдата.

През ноември 2022 година Арсич пледира почтен по всички обвинявания. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР