Съдът в Прага оправда милиардера и бивш министър-председател на Чехия

...
Съдът в Прага оправда милиардера и бивш министър-председател на Чехия
Коментари Харесай

Експремиерът на Чехия Бабиш е оправдан по делото за измама с европари

Съдът в Прага оправда милиардера и някогашен министър-председател на Чехия Андрей Бабиш по дело за машинация със дотации от Европейски Съюз. Това става само четири дни преди присъединяване му в президентските избори, предава БГНЕС, като цитира Агенция Франс Прес.

 

Бабиш беше упрекнат, че е оказал помощ да се извади фермата му " Щъркелово гнездо " южно от Прага от неговия великански холдинг за храни, химикали и медии " Агроферт ", с цел да може да получи дотация от Европейския съюз в размер на 2 млн. $.

 

" Деянието, разказано в обвинителния акт, не е закононарушение ", съобщи арбитър Ян Сот след произнасянето на присъдата.
 
68-годишният Бабиш, който беше министър-председател от 2017 година до 2021 година, отхвърля да е направил каквото и да е нарушаване, като назовава процеса " политически " преди президентските избори, които стартират в петък.

 

Заедно с някогашния почитан военачалник от НАТО Петр Павел и икономиста Данусе Нерудова, Бабиш е един от тримата любимци за постигане до втория тур, плануван за края на януари.

 

Бабиш, роден в Словакия популист и петият най-богат чех съгласно списание " Форбс ", беше упрекнат дружно с някогашната си съветничка Яна Нагьова, която също беше оправдана. Нито един от двамата не се появи в съда през днешния ден.

 

Бабиш е ръководител на опозиционната АНО - центристко популистко придвижване, което през 2021 година за малко не изгуби парламентарните избори от трипартийната дясноцентристка коалиция, ръководена от сегашния министър председател Петр Фиала. АНО към момента е отпред в изследванията на публичното мнение, като получава към 30-процентна поддръжка.

Бабиш, който е изправен и пред обвинявания, че е служил като сътрудник на комунистическата загадка полиция през 80-те години на предишния век, сега е народен представител.

 

През 2017 година полицията му повдигна обвинявания, а през март 2022 година, откакто Народното събрание го лиши от имунитет, му бе повдигнато публично обвиняване. 

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и ! 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР