Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за

...
Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова награда за
Коментари Харесай

Беларус осъди нобеловия лауреат за мир Алес Бяляцки на 10 години затвор

Съдът в Минск осъди беларуския лауреат на Нобелова премия за мир Алес Бяляцки на 10 години затвор. Това заяви в петък правозащитният център " Вясна " в Минск.

Бяляцки е упрекнат в контрабанда и укриване на налози. Правозащитници и западни държавни управления дефинираха делото като политически стимулирано възмездие от страна на дългогодишния властнически водач на страната Александър Лукашенко.

По информация на " Вясна " Ленинският областен съд е осъдил и съподсъдимите на Бяляцки по делото - Валянцин Стефанович и Владимир Лабкович - надлежно на девет и седем години. Четвъртият обвиняем, Змицер Салауиу, който е бил съден задочно, е наказан на осем години затвор.

Мъжете бяха изправени пред съда при започване на януари. Те отхвърлиха обвиняванията, че са внасяли пари в Беларус за " противозаконни действия и финансиране " на " Вясна ", чийто ръководител е Бяляцки.

През целия си живот той се бори за народна власт и човешки права страната си. Той беше почетен с Нобеловата премия за мир за 2022 година дружно с украинската правозащитна организация " Център за цивилен свободи " и съветската правозащитна група " Мемориал ".

Бяляцки основава " Вясна " със седалище в Минск в началото с името " Вясна-96 ". През 1999 година тя става национална неправителствена правозащитна организация.

Той получи премията " Право на живот " за 2020 година През октомври 2003 година Върховният съд на Беларус разгласи неправителствената организация за противозаконна след присъединяване ѝ в наблюдението на президентските избори в страната през 2001 година След това тя продължава работата си като нерегистрирана Неправителствени организации.

Основната активност на организацията е била отбрана и поддръжка на политически пандизчии. От основаването си групата и самият Бяляцки постоянно са подлагани на тормоз и преследвани от страна на държавното управление на Лукашенко.

Властите в Беларус започнаха ограничения за закриване на сериозни и недържавни медии и правозащитни организации след всеобщите митинги, които избухнаха през август 2020 година след президентските избори. Според опозицията те са били фалшифицирани, като вотът не е приет от Съединени американски щати, Европейския съюз и още няколко страни. Опозицията и западните държавни управления настояват, че Светлана Циханоуска, която през днешния ден е в заточение, е спечелила вота.

Хиляди са арестувани след вота и има потвърдени сведения за изтезания и малтретиране на арестувани от силите за сигурност. Няколко души са починали по време на репресиите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР