Съдът в Бангладеш затвори видни правозащитници за две години

...
Съд в Бангладеш осъди двама водещи правозащитници на две години
Коментари Харесай

Съд в Бангладеш осъди двама водещи правозащитници на две години затвор в процес, който според критиците е част от репресии на правителството преди изборите.

Както Адилур Рахман Хан, така и Насирудин Елан, лидери на правозащитната организация Odhikar, „бяха осъдени на две години затвор“, каза съдия Зулфикер Хаят в четвъртък.

Хан, на 63 г., и Елан, на 57 г., ръководят Odhikar от десетилетия, като работят за документиране на хиляди предполагаеми извънсъдебни убийства, изчезвания на опозиционни активисти и полицейска бруталност.

Наказателните обвинения срещу лидерите на Odhikar се отнасят до доклад за установяване на факти, който са съставили преди 10 години за убийства без присъда.

„Те бяха осъдени на две години затвор за публикуване и разпространение на невярна информация, накърняваща религиозните чувства и подкопаваща имиджа на държавата“, каза прокурорът Назрул Ислам Шамим пред агенция Франс Прес.

Танвир Чоудхури от Ал Джазира, репортаж от Дака, каза, че съдебната присъда „изпраща смразяващо послание“.

„Идва преди общите избори и международното внимание е насочено към Бангладеш“, каза той.


Тъй като общите избори трябва да се проведат преди края на януари, няколко западни правителства изразиха загриженост относно политическия климат в Бангладеш, където управляващата партия доминира в законодателната власт и я управлява на практика като гумен печат.

„Тази присъда ще изпрати смразяващо послание към защитниците на правата на човека в страната и ще направи работата им изключително трудна“, каза пред AFP Нур Хан Литон, бивш ръководител на друга от водещите правозащитни организации в страната.

Хан и Елан бяха в съда в Дака за произнасянето на присъдата им, на което присъстваха няколко чуждестранни дипломати.

Odhikar документира нарушения на правата на човека в Бангладеш от 1994 г. насам. Работи в тясно сътрудничество с органи на ООН и глобални групи за правата на човека.

Този месец ООН изрази тревога относно това, което каза, че Бангладеш използва съдебни процедури за сплашване и тормоз на защитници на правата и лидери на гражданското общество.

Както Хан, така и Елан „са се сблъскали с тормоз и сплашване“, каза говорителката на службата по правата на ООН Равина Шамдасани миналата седмица.

Дака реагира гневно на коментарите на ООН, наричайки ги „явно неуважение“ към нейната съдебна система.

Миналата година правителството на министър-председателя Шейх Хасина анулира оперативния лиценз на Odhikar, след като го обвини в опетняване на имиджа на Бангладеш, което предизвика хор от осъждане от страна на защитниците на правата.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР