Съдът в Анкара освободи срещу подписка , предава ТАСС. По

...
Съдът в Анкара освободи срещу подписка , предава ТАСС. По
Коментари Харесай

Турция освободи арестуваните адмирали, защитили Конвенцията от Монтрьо

Съдът в Анкара освободи против подписка, предава ТАСС.
По информация на телевизия CNN Türk, адмиралите не престават да бъдат част от правосъдното произвеждане, водено от прокуратурата на Анкара. Наложена им е възбрана да напущат рамките на провинция Анкара и да пътуват в чужбина.
Властите настояха в ареста да остане адмирал Енгун Менге по обвиняване в сговор за подкопаване на конституционния ред, само че съдът реши въпреки всичко да освободи и него против подписка.
На 4 април в обществените мрежи се появи писмо, подписано от 104 адмирала в оставка, в което декларират, че са обезпокоени от разискването на тематиката за основаване на канал „ Истанбул ” паралелно с Босфора и Конвенцията от Монтрьо за режима на проливите Босфора и Дарданелите поради заплахата интернационалният акт да бъде анулиран. Те приканиха да бъдат прекъснати всевъзможни полемики по отношение на опцията страната да излезе от конвенцията. Военните подчертаха, че би трябвало да се резервира и настоящата сега конституция на Турция на фона на самодейността на президента Реджеп Тайип Ердоган да бъде създадена нова.
Последваха няколко ареста, като в заявката си до съда прокуратурата акцентира, че безпокойството поради Конвенцията от Монтрьо е употребена единствено като предлог за изложение на неодобрение от проектите за смяна на конституцията. В това управляващите съзряха опит за разколебаване на публичното мнение и уронване на позициите на управлението на страната.
Позицията на адмиралите в оставка провокира остра реакция от страна на редица високопоставени политици и на президентската администрация. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР