Съдът се произнесе по дело, което бе следено с години

...
Съдът се произнесе по дело, което бе следено с години
Коментари Харесай

Съдът във Варна посочи виновниците за трагедията с дете в басейн на Златни пясъци

Съдът се произнесе по дело, което бе следено с години от доста българи.

Варненският областен съд призна за отговорни 53-годишния Кирил Я. и 56-годишнят Пламен К., за това че са предизвикали гибелта на момиче от Германия, починало в басейн в курорта Златни пясъци.

На 11 юли 2011 година, до момента в който плувала в басейн на хотел „ Берлин голдън бийч “, Сара Ернст била засмукана от подовия сифон на оборудването. Спасителят на обекта се опитал да извади момичето, само че вакуумът бил толкоз мощен, че едвам откакто били изключени помпите, то било извадено. Същия ден Сара умряла в болница. Като причина за съдбовния излаз съдебно-медицинската експертиза показала удавяне от поемане на течност, угнетяване на витално значими центрове в мозъка и прекъсване на сърдечната активност. Пострадалото германче било на отмора с татко си у нас.

Разследването на случая лиши 7 години. Обвинителният акт беше връщан два пъти на прокуратурата поради позволени основни процесуални нарушавания в досъдебното произвеждане. Делото беше импортирано за разглеждане от съда през предходната година. В хода му бяха направени бяха две съдебно-технически експертизи, една графологическа и изслушани голям брой очевидци. Констатациите на движимостите лица са, че главен минус на плана, неусетен и неотстранен от надзорника и изпълнен без промени от строителя, е позволеното засмукване в дребния да става единствено от един дънен сифон с дребна повърхност на решетката. При запушването на същия незабавно стартира генерирането на вакуум с огромна засмукваща мощ.

Първоначално прокуратурата повдигна обвиняване на четирима мъже. Това бяха Кирил Я. (изпълнител на строителството на басейна) Пламен К.(представител на строителния надзор), Александър Г. (проектант на басейна). Обвинен беше и спасителят на басейна, само че заради приключване на безспорната отминалост за закононарушението, прокуратурата приключи наказателното произвеждане против него. Междувременно Александър Г. умря.

Според съда, Кирил Я. и Пламен К. са отговорни, че са изпълнили немарливо правно-регламентирана активност, представляваща източник на нараснала заплаха в интервала на строителство на басейна. В интервала 07.03.2001 година - 13.11.2001 година Кирил Я. е бил началник отдел и акредитиран представител на фирмата-изпълнител на комплексното строителство на басейна. От 05.06.2001 год. Пламен К. е бил представител на строителния контрол в част „ ВиК “ на обекта.

За осъщественото закононарушение съдът им наложи санкции от по 6 месеца „ отнемане от независимост “, чието изтърпяване отложи  с изпитателен период от  3 години.

Присъдата предстои на обжалване или митинг пред Апелативен съд - Варна в 15- дневен период от през днешния ден.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР