Съдът отхвърли повечето искове срещу генератори на изображенияХората творци засега

...
Съдът отхвърли повечето искове срещу генератори на изображенияХората творци засега
Коментари Харесай

Претенциите срещу AI художниците удрят на камък

Съдът отхвърли множеството искове против генератори на изображения

Хората създатели към този момент не съумяват да попречат на изкуствения разсъдък да се възползва техните творби (снимка: CC0 Public Domain)

Нахлуването на изкуствения разсъдък в креативната промишленост предизвика неодобрение от художниците и оборване на авторски права, в това число в съда. Засега обаче AI удържа победа в тези борби.

Калифорнийският областен арбитър Уилям Орик отхвърли иск, заведен от трима художници против три платформи – AI генераторите на изображения Stability AI, DeviantArt и Midjourney. Според ищците, тези платформи са нарушили техните авторски права, като са употребявали предпазени творби за образование на системите с изкуствен интелект.

Съдията постанови, че искът на Сара Андерсън, Кели МакКернан и Карла Ортиз за нарушение на авторски права от DeviantArt и Midjourney е „ неправилен в доста връзки ” и не може да бъде подсилен. Но въпреки всичко съдията разреши да се прегледа тъжба за директно нарушаване на правата от Stability AI, отбелязва SiliconAngle.
още по темата
Художниците настояват, че Stability AI е употребявал техните предпазени с авторски права творби, с цел да образова система с изкуствен интелект, която преобразува текст в изображения, без да получи единодушието на създателите.

Според арбитър Орик, двамата художници ищци, МакКернан и Ортис, не са записали авторски права върху нито едно от творбите си, което значи, че не са имали задоволително учредения да предявят претенциите си.

За да продължи със случая, съдията упорства ищците да потвърдят, че творбите на AI генераторите са всъщност сходни на техните лични творби. Части от делото против DeviantArt и Midjourney бяха отхвърлени, защото тези платформи не са свързани с компанията Stability AI, която e главната цел на обвиняванията.

„ Ищците вярно упорстваха за директно нарушаване на авторски права въз основа на изказвания, че Stability е „ изтеглил или по различен метод получил копия на милиарди предпазени с авторски права изображения без позволение за основаване на Stable Diffusion, употребявал е тези изображения, с цел да образова Stable Diffusion, и е съдействал за съхранението на тези изображения и включването им в Stable Diffusion като компресирани копия ”, споделя арбитър Орик.

В решението си съдията прибавя също, че ще даде опция на ищците да трансформират молбата си. Очевидно делото ще има развиване, което може да послужи като насочна точка за решение на бъдещи сходни проблеми и контролиране на изкуствения разсъдък.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР