Съдът не е спрял увеличението на заплатите в болниците, тъй

...
Съдът не е спрял увеличението на заплатите в болниците, тъй
Коментари Харесай

Доц. Пандов: Веднъж увеличени, заплатите на медиците не могат да бъдат намалени

Съдът не е спрял нарастването на заплатите в лечебните заведения, защото не е в действие актът на съда. Това е първа инстанция, тя ще влезе в действие вероятно откакто преминем през една втора инстанция. Тоест все още това условие е в действие. Това сподели началникът на кабинета на министъра на опазването на здравето в оставка проф. Асена Сербезова и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК доцент Васил Пандов пред bTV нощес.

Той напомни, че в НРД са избрани два стадия на нарастване на заплатите. „ Първият стадий е до края на месец юли, когато брутните хонорари би трябвало да се подхождат на тези в груповия трудов контракт, а от 1 август – и главните. Това, което поставихме като позиция с анекса, е условие за почтено хонорари и възнаграждение на медицинските експерти. И тук би трябвало да създадем едно разграничаване. Самите медицински експерти са удовлетворени от тези условия “, сподели доцент Пандов.

Той добави, че за лечебните заведения, чийто принципал е Министерство на здравеопазването, с изменението в Закона за държавния бюджет са избрани близо 22 млн. лева в допълнение. Средствата ще бъдат изплатени със задна дата, откакто се одобри разпореждане на Министерски съвет.

По думите на доцент Пандов има действителна опция на втора инстанция съда да се произнесе в интерес на текстовете от НРД, защото в Закона за здравното обезпечаване категорично е планувано, че НРД слага условия към изпълнителите на здравна помощ. „ Тези условия не са лимитирани какви би трябвало да бъдат. Трябва да посочим, че ние с НРД не дефинираме размерите на възнагражденията, това е несъмнено в груповото трудово договаряне сред синдикати и работодатели. Това, което ние слагаме като условие, този най-малък, да го нарека екзистенц-минимум за доктор и медицински експерти, т.е. експерти по здравни грижи и санитари, да бъде спазен от договорните сътрудници на НЗОК. От тук част от лечебните заведения са оспорвали. Жалбите, които има – да, вие казвате Сдружението на частните лечебни заведения, на общинските – това, което ние имаме като материали по делото, имаме информации от седем-осем лечебни заведения. Тоест не всички общински и частни са дали информации за техните финансови резултати след нарастването “, сподели той.

Председателят на Надзорния съвет на Касата посочи, че заплатите към този момент са увеличени в УМБАЛ „ Александровска “, УМБАЛСМ „ Пирогов “, УМБАЛ-Стара Загора, Националната кардиологична болница и доста други.

„ Веднъж нараснало възнаграждението на тези медицински експерти, то не може след това едностранно да бъде понижено от работодателя “, безапелационен беше доцент Пандов.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР