Съдът на ООН днес разглежда делотото за убийството на бившия

...
Съдът на ООН днес разглежда делотото за убийството на бившия
Коментари Харесай

Съдът на ООН осъди бивш член на “Хизбула” за убийството на Харири |

Съдът на Организация на обединените нации през днешния ден преглежда делотото за убийството на някогашния ливански министър председател Рафик Харири. Основен обвинен за бомбения атентат от 2005 година, когато с изключение на Харири починаха и още 21 души, е Салим Джамил Аяш - някогашен член на ливанската шиитска организация “Хизбула ”, който беше наказан. Окончателната присъда към момента не е оповестена.  Магистратите настояват, че няма потвърдена връзка сред управлението на организация и сирийското държавно управление с убийството на някогашния ливански министър председател, предава Ройтерс. Обвиняеми по делото бяха още трима членове на организацията, които обаче бяха оправдани.

В знак на почитание към жертвите и засегнатите от гърмежа в Бейрут от 4 август, когато починаха над 200 души и над 6000 бяха ранени, трибуналът отсрочи делото, което трябваше да се преглежда по-рано този месец. Днес обаче, след следствие траяло повече от 15 години и лишило над един млн. $, дълго чаканото дело най-накрая влезе в съда

Съдебното решение беше оповестено от Дейвид Ре - арбитър от Специалния арбитражен съд за Ливан - институция, основана доскоро повече от 10 години, която за едни е последна вяра за обективна присъда, а за други - мощно политизирана конструкция, която с активността си само би задълбочила разединението в Ливан. Основното умозаключение на присъдата - дълга общо 2600 страници, е: “Трибуналът е на мнението, че въпреки Сирия и “Хизбула ” да са имали претекст да отстраняват Харири и неговите политически съдружници, няма доказателства управлението на “Хизбула ” да е забъркано, както няма и директни доказателства за сирийска интервенция. ”

ДНК експертизата демонстрира, че гърмежът е бил осъществен от мъж, който не може да бъде разпознат, защото не попада в регистрите на ливанските служби. Четиримата мъже - членове на организацията - Салим Джамил Аяш, Хасан Хабиб Мерхи, Асад Хасан Сабра и Хюсеин Хасан Онеси, пък в продължение на месеци следили Харири, сочи отчет, позоваващ се на записи от телефонни диалози. Сред тях главен обвинен беше Аяш, който е употребявал един от шестте телефони, употребявани от хората, организирали атентата. Според съдиите, телефонът на Аяш е бил “от сериозна значимост за нападението ”, както и че той е имал безспорна връзка с “Хизбула ”.

На 14 февруари 2005 година Рафик Харири - сунит, бизнес магнат и министър-председател на Ливан, е погубен при бомбен атентат. Той е имал тесни връзки със Съединени американски щати, Франция и други западни страни, както и със сунитските арабски страни от Персийския залив. Именно заради тези му връзки, той е обсъждан като опасност за иранското и сирийското въздействие в страната. Тогава са обвинени четирима души - членове на подкрепяната от Иран организация “Хизбула ”. Организацията обаче отхвърля да стои зад атентата.

В петък водачът на организацията Сайед Хасан Насрала сподели, че не се занимава с процеса.

Интересно е медийното отразяване на тематиката в Ливан. Дори преди изчитането на присъдата да е завършило, ливанският ежедневник “ан-Нахар ” излезе със заглавието: “Международното правораздаване побеждава опасността ”. В същото време малкия екран на “Хизбула ” - “ал-Манар ” и просирийската “Ал Маядин ” не отразяват процеса, до момента в който други малките екрани го излъчват онлайн.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР