Съдът на ЕС отмени ограниченията, с които се сблъскват гражданите

...
Съдът на ЕС отмени ограниченията, с които се сблъскват гражданите
Коментари Харесай

Съдът на ЕС отмени ограниченията за закупуване на земеделска земя в България

Съдът на Европейски Съюз анулира рестриктивните мерки, с които се сблъскват жителите на Европейски Съюз при закупуването на земеделска земя в България, с решение, оповестено на 18 януари, повече от 17 години след присъединението на страната към блока, заяви " Евроактив ".

Препятствията трябваше да бъдат отстранени още през 2014 година Въпреки това българският парламент одобри промени в " Закона за собствеността и използването на земеделските земи ", които сътвориха съществени спънки за жителите на Европейски Съюз, макар че това опонираше на договорното право на Европейски Съюз.

Особено спорен за съда на Европейски Съюз беше българският закон, който предвиждаше, че лицата, които са обитавали в България повече от 5 години, могат да получават право на благосъстоятелност върху аграрни земи, макар че това предписание не се отнасяше единствено за земеделските земи.

" По този метод това законодателство лимитира свободното придвижване на капитали, залегнало в член 63 от Договора за действието на Европейския съюз ", постановява Съдът на Европейски Съюз.

В решението си съдът също по този начин означи, че Договорът за Европейски Съюз не позволява съществуването на закони в страна членка, които постановат такива ограничавания.

Делото е заведено за първи път от австрийски жители, живеещи в България, които желаят да придобият благосъстоятелност върху три полета наоколо до черноморския град Бургас. През 2012 година - 5 години след присъединението на България към Европейски Съюз, жители на страни от Европейски Съюз и Европейското икономическо пространство (ЕИП) получиха правото да купуват неселскостопанска земя в страната.

За земеделските земи рестриктивните мерки трябваше да бъдат отстранени на 1 януари 2014 година, само че това не се случи заради законодателно предложение на " Българската социалистическа партия " (БСП), която тогава стартира да се ориентира към по-националистически позиции. Парламентът одобри предлагането на Българска социалистическа партия, без да уточни причина, и по-късно Европейска комисия стартира процедура против България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР