Съдът е признал за виновни подсъдимите Е.Н.и А.Ч., обвинени от

...
Съдът е признал за виновни подсъдимите Е.Н.и А.Ч., обвинени от
Коментари Харесай

Осъдителни присъди за двама подсъдими, измамили възрастна жена в гр. Перник

Съдът е признал за отговорни подсъдимите Е.Н.и А.Ч., упрекнати от Районна прокуратура – Перник за осъществено от тях закононарушение - въвеждане в подвеждане за имотна полза.

Пострадалата В.П. (на 87 години) живеела самотно в гр. Перник, като след гибелта на сина си останала без близки родственици и поддръжка. Възрастната жена имала парични спестявания, които съхранявала в банкова сметка в „ ОББ “ АД. Тези условия били известни на двамата подсъдими. Възползвайки се от нейната беззащитност, те решили да лишават посредством машинация парите й.

На 08.11.2017 година подсъдимият А.Ч. пресрещнал В.П. наоколо до Обреден общински дом в гр. Перник и я заговорил. Заявил на старата жена, че се споделя „ Митко “ и е бил съученик и другар на нейния починал наследник, което не отговаряло на истината. Освен това предложил на П. да й помогне в приемането на обществени помощи и медикаменти на преференциални цени.

Разговорът сред двамата траял същия ден в дома на дамата. За да придаде по-голяма меродавност на лъжите си Ч. й споделил, че с изключение на всичко друго бил и „ началник в „ Червения кръст “, а брачната половинка му работела в болница „ Свети Георги “ в гр. Перник. По същото време в къщата пристигнал и другия обвиняем – Е.Н., който се показал като „ другар на Митко “.

Двамата разяснили на В.П. по какъв начин ще й оказват помощ да получи обществени придобивки, като й споделили да им даде персоналната си карта и здравната си брошура. След това извадили бележници и си придали тип, че записват разнообразни данни, които били нужни за „ предприемане на нужните процедури “. Уверили дамата, че било належащо краткотрайно да даде сума в размер на осем хиляди лв. за „ оправяне на документите “, след което въпросните средства ще й бъдат върнати.

Въведената в подвеждане жена още същия ден изтеглила от банковата си сметка желаната от измамниците сума и им я предала, след което била закарана от тях до ул. „ Вардар “ в града. Уговорката била да ги изчака там, до момента в който „ преснимат “ парите.

Час и половина по-късно, откакто двамата мъже не се върнали, потърпевшата осъзнала, че била излъгана. Случаен минувач, ставайки очевидец на влошеното здравословно положение на дамата, й оказал помощ да се обади в полицията. По случая било формирано досъдебно произвеждане и почнало следствие.

Въпреки осъщественото незаконно действие, А.Ч. решил да отнеме още пари от В.П. и с тази цел се свързал с неустановено по делото лице за осъществяване на друга машинация.

На 04.12.2017 година двамата отишли в дома на потърпевшата П. Специално за задачата подсъдимият Ч. се дегизирал – облякъл полицейска униформа, поставил фуражка и очила. След като се показал на дамата за чиновник на полицията, декларирал, че са хванати мъжете, които са я измамили няколко седмици по-рано. Обяснил й, че следва да я заведе в Районно ръководство в гр. София, с цел да разпознае лицата, участващи в незаконната скица. Зарадвана от новината и заради своята доверчивост, старата жена тръгнала с „ служителя на реда “.

Докато пътували, А.Ч. свалил за малко тъмните очила и в този миг В.П. съумяла да го разпознае като „ Митко “, който я измамил по-рано. Възрастната жена доста се уплашила от този факт, само че очевидно не посочила, че осъзнава протичащото се.

Когато стигнали гр. София, автомобилът спрял пред клон на „ ОББ “ на бул. „ Княгиня Мария Луиза “, където „ служителят на реда “ небрежно обяснил на В.П., че би трябвало да изтегли от сметката си осем хиляди лв.. Това било належащо, с цел да я заведат до районно управление (на МВР), където да разпознае „ айдуците, които са й взели парите “. Уточнил също по този начин, че „ служителите на реда нямат право да влизат в банката “ и ще я чака извън.

Въпреки, че разбирала за новия опит да бъде излъгана, потърпевшата П. толкоз се страхувала да покаже, че е наясно с този факт и да се възпротиви, заради което предпочела фактически да изтегли желаните от нея пари.

Притесненият тип на старата жена и размерът на паричната сума предиздвикали служителката на банковото гише да се усъмни в протичащото се. Била извикана защитата и подаден сигнал до органите на реда.

Съдебното произвеждане е минало по реда на кратко правосъдно разследване. На А.Ч. е наложено наказване от шест години и осем месеца „ отнемане от независимост “ при „ непоколебим “ режим на изтърпяване. Другият обвиняем по делото – Е.Н., е наказан на една година „ отнемане от независимост “ с четиригодишен изпитателен период, оповестиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - София.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР