Съдържание:Външно лечение със здравецВътрешно лечение със здравец ‹›Препоръчано за теб:Загряващи

...
Съдържание:Външно лечение със здравецВътрешно лечение със здравец ‹›Препоръчано за теб:Загряващи
Коментари Харесай

Лечебни свойства на здравеца

Съдържание:

Външно лекуване със здравецВътрешно лекуване със здравец  Лечебни свойства на здравеца ‹›  Загряващи пластири при болки и контузии Препоръчано за теб:Загряващи пластири при болки и травми20.00 лева.Виж ››

Здравецът е измежду най-лековитите билки, която познаваме по-скоро като цвете или цветна украса, красяща двора или балкона. Може да се види като балконско растение в сандъчета и кашпи, сред къщите по селските улички и в дивата природа. Той има толкоз доста лековити свойства, че не инцидентно е получил това име, произлизащо от думата „ здраве “. И в действителност – билката усъвършенства здравето и при вярна приложимост подсигурява положително здраве и здравна помощ при разнообразни проблеми.

Какви са лековитите свойства на здравеца?

Външно лекуване със здравец

За външно лекуване със здравец могат да се употребяват както непосредствено смляни или смачкани листа от здравец, по този начин и отвари със здравец, настойки и етерично масло от здравец. Здравецът е извънредно уместно антисептично средство за незабавни обстановки – в случай че се нараните и нямате с какво да дезинфекцирате раната, просто смачкайте едно листо и нанесете от пресния сок върху нараненото място.

Може и да извършите лечебна баня с запарка или билкова настойка. Тук би трябвало да споменем и изгодите от седящата баня със здравец, която е извънредно ефикасна при гинекологични болести, възпаления, вагинални гъбички, хемороиди. Може да се ползва и при съществуването на кървене, защото подкрепя съсирването на кръвта и стопира кръвотечението.

 Инхалации със здравец

Етеричното масло от здравец също е превъзходен вид за външна приложимост. С него могат да се вършат разтривки на тялото, инхалации, леки втривания на избрани места от тялото, както и да се употребява за ароматерапия. Известен е бързият резултат от ароматерапията при мигрена и главоболие. Не е нужно даже да имате етерично масло – може просто да поседите в градината с цъфтящия здравец и да вдишвате аромата му. Едновременно с това ароматът на здравец усъвършенства съня и работи леко успокоително.

Външното лекуване със здравеца е потребно още при кожни възпаления и обриви, за възстановяване на психическото здраве и настроението (като ароматерапия), за стимулиране на кръвообръщението, при невралгии, женски болести, свързани с хормонални нарушавания. Незаменимо е и при катаракта и очни възпаления, като води до бързи и трайни резултати.

Вътрешно лекуване със здравец

Най-често се приема чай от здравец, запарка, водна или спиртна настойка. Така можете да се възползвате от лечебните свойства на здравеца. За изработката им може да се употребяват както листата и цветът, по този начин и коренището. За незабавни потребности може даже да се сдъвче листо от здравец. Последното е изключително уместно при високо кръвно налягане и интензивен пулс. Едно листо от здравец незабавно ще подейства нормализиращо и на двете.

 Лечение с чай от здравец

Вътрешно здравецът се употребява за лекуване на язви и гастрити, за поправяне на хормонален дисбаланс, при тежък предменструален синдром, като успокоително средство – сходно на билката валериана, а също и като приспивателно. Смята се още, че повлиява доста добре високата кръвна захар и по тази причина се предлага при диабет. И да не пропуснем – знае се още отличното му деяние като афродизиак.

Но при всички положения консултирайте се със експерт и не предозирайте, тъй като в случай че прекалите с приема на растението, може да се интоксикирате.

Това бяха някои от лечебните свойства на здравеца. Дано сме ви били потребни и не забравяйте, че публикацията е единствено с осведомителен темперамент.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР