Съдържание:Опасно почистванеДомашен почистващ препарат от естествени средства Известно е, че

...
Съдържание:Опасно почистванеДомашен почистващ препарат от естествени средства Известно е, че
Коментари Харесай

Как да си направим домашен почистващ препарат

Съдържание:

Опасно почистванеДомашен почистващ препарат от естествени средства  Как да си създадем домакински почистващ препарат

Известно е, че домакинските почистващи препарати съдържат нездравословни химикали, които в огромни количества могат да са пагубни както за околната среда, по този начин и за здравето ни.

Ето няколко съвета по какъв начин екологично да почистим дома си, какви са рисковите дейни субстанции в препаратите за разчистване, по какъв начин да ги тестваме и по какъв начин битовите химикали могат да бъдат сменени с домашни почистващи препарати, които сами сме създали.

Опасно разчистване

 Опасни почистващи препарати

За това какъв брой доста рискови фосфати се съдържат в измиващите и перилни препарати, се знае от дълго време - в доста страни домакинските химикали с тези субстанции от дълго време са неразрешени. Токсините на тези препарати са рискови за безгръбначните животни, рибите и другите водни жители.

При вярна работа на пречиствателните станции водата с фосфати от канализационната система не би трябвало да попада във водните басейни, само че те не постоянно работят дейно и избран % фосфорни съединения могат да се открият даже в пречистената вода.

Други химикали от домакинските препарати са рискови освен за околната среда. Например хлорът, съдържащ се в доста избелващи артикули и дезинфектанти, постоянно предизвиква болести на сърдечно-съдовата система, атеросклероза, анемия, хипертония.

Маслените дестилати са част от продуктите за разчистване на железни повърхности и могат да повлияят неподходящо на зрението, нервната система.

Ако поръчката на екологично чисти артикули е сложна и скъпа, тогава, можете да извършите почистването благодарение на национални средства. Всичко, което е належащо за разчистване на жилището без щета за здравето и околната среда, е да си напомним опита на нашите майки и баби. Иначе казано - да си извършите домакински почистващ препарат сами.

Домашен почистващ препарат от естествени средства

 Домашни почистващи препарати

Може да почистите елементарно упорити и мазни петна, употребявайки елементарна горчица на прахуляк. Горчицата идеално обезмаслява повърхността и почиства.

За да премахнете упорити петна, може да употребявате елементарна сода за самун: би трябвало да добавите малко вода и да намажете петното с пълен пласт сода, да я оставите да изсъхне и да изплакнете. Освен това можете да почиствате петна със сода освен от чинии, само че и от всевъзможни други повърхности.

Содата също дейно почиства и полира железни и пластмасови повърхности, благородни метали. Може да се употребява за измиване и ободряване на хладилници, килими, тапицерия на мебели.

Можете да употребявате етерични масла за стерилизация на разнообразни повърхности. Много от тях имат антисептичен резултат, тъй че просто прибавете няколко капки ела, лимон или лавандулово масло в кофа с вода, с цел да сте сигурни, че нездравословните микроби ще бъдат унищожени.

За същата цел можете да употребявате ябълков или винен оцет - те са отлични естествени почистващи препарати, безвредни за здравето и околната среда.

Оцетният разтвор (разтваря се една чаша оцет в 3-4 литра вода) съвършено отстранява варовика и е подобаващ за измиване на керамични плочки както на пода, по този начин и по стените - главното след измиване е още веднъж да избършете плочките с чиста вода.

Почистването на килимите може да стане елементарно и без химикали - поръсете със сол, навлажнете метлата в топла сапунена вода и почистете, измивайки метлата в същата вода, когато стане мръсна.

 Почистване на дома с естествени средства

За да извършите цветовете на килима по-ярки, можете да изсипете воден разтвор на винен оцет в бутилка със спрей, да напръскате върху килима и по-късно да го почистите с влажна забрадка - повърхността му ще придобие пресен искра и мекост.

От елементарния оцет можете да извършите препарат за разчистване на прозорци: просто разредете 2 супени лъжици оцет в 1 литър вода. За да поддържате прозорците чисти, можете да употребявате парцал от микрофибър - той почиства повърхността без да оставя петна.

Също по този начин домакините интензивно употребяват лимонен сок за разчистване на прозорци и с него можете да премахнете наслойка, да полирате сребърни съдове, да премахнете петна от облекла, порцелан.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР