Съдържание:Някои хитрости при пазаруване по пазарите Днес сме задоволени от

...
Съдържание:Някои хитрости при пазаруване по пазарите Днес сме задоволени от
Коментари Харесай

Съвети за умно пазаруване от пазари

Съдържание:

Някои хитрости при извършване на покупки по пазарите  Съвети за мъдро извършване на покупки от пазари

Днес сме задоволени от пресни плодове и зеленчуци целогодишно. Има ги на всички места – от огромните хипермаркети, до дребните квартални магазинчета. Има обаче едно място, което е царството на плодовете и зеленчуците – това е пазарът.

В старите времена пазарите са били главното място за покупка на артикули, изключително хранителни. Днес множеството пазари са профилирани основно в продажба на плодове и зеленчуци и друга селскостопанска продукция. Макар доста хора да са ги „ не запомнили ” и да пазарят основно от огромни магазини, в които има всичко, пазарите си остават едно неповторимо място. Особено огромните или особено проведените, като фермерските пазари.

Уникални са, тъй като там можете да намерите извънредно многообразие. На огромните пазари има огромен избор от плодове и зеленчуци, огромен брой производители – локална и вносна стока, пресни настоящи за сезона плодове и зеленчуци, подправки, гъби, мед, ядки, туршии, посадъчен материал и какво ли още не. Но най-много извършването на покупки на пазар си коства поради сезонните плодове и зеленчуци локално произвеждане. Нищо не може да се съпостави с пресния, раснал в естествени условия плод или зарзават, който не е пропътувал хиляди километри с цел да пристигна при вас. Когато купите напряко от индивида, който го е създал и откъснал напълно скоро, постоянно е по-вкусно.

Уникални са и поради контакта с хората. Дори и продавачът да не е съответния производител на стоката която предлага, той безусловно ще ви обърне внимание, ще отговори на въпросите ви, ще изясни произхода и, ще даде съвет. Разбира се, не всички са откровени - някои много послъгват и единствената цел на положителното им държане е да вземат парите ви.

Уникални са и тъй като на пазара можете постоянно да спазарите по-ниска цена или да си „ изпросите ” подарък. Много от продавачите оферират алтернатива да изпробвате стоката – ще ви откъснат зрънце грозде или ще ви подарят една ябълка за проба, ще разрежат домат, с цел да го видите от вътрешната страна или ще ви дадат да усетите уханието на прасковата.

Въпреки многото позитивни страни, пазарите крият и своите опасности. Какви са те и по какъв начин да ги избегнем? Как да пазарим от пазар?

 Защо да пазарим от пазр

Първо, стоката на пазарите не постоянно има нужните документи за генезис и наличие. Въпреки, че продавачите са длъжни да имат такива документи, те елементарно могат да вметнат стока без документи сред „ постоянната ”. Понякога съзнателно се лъже за произхода, като се афишира, че стоката е от прочут регион-производител, да вземем за пример „ Кайсии от Силистра ” или „ Дини от Любимец ”. Това крие риск от покупка на некачествена, безвкусна, от време на време и рискова за здравето стока. Ако се съмнявате и държите доста на произхода и качеството на стоката, самоуверено поискайте документи за генезис от продавача. Друг вид е да купите малко количество за проба и в случай че ви хареса да се върнете.

Второ, доста продавачи лъжливо излагат най-качествената стока най-отпред, като под или зад нея поставят некачествена. В същото време не разрешават на клиента да избира стоката. А някои даже употребяват и непрозрачни торбички, в които поставят стоката. Така да вземем за пример, гледате луксозни красиви и апетитни ябълки, поръчвате, плащате, отваряте торбичката и вътре намирате изгнили, засегнати или дребни плодове. Това е постоянно срещано събитие и риск по пазарите. Затова, в случай че не ви дават да избирате и нямате видимост към цялата стока – постоянно имайте едно мислено. Най-малкото: в никакъв случай не плащайте преди да видите какво са ви поставили!

Трето, доста продавачи „ лъжат в кантара ”, т.е. кантарите съзнателно са настроени да демонстрират по-голям грамаж от действителния. На огромните пазари би трябвало да има контролна везна. Ако такава липсва и имате подозрения, помолете някой различен приветлив продавач да ви претегли закупеното. Е, гледайте по опция да не предлага същата стока.

Някои хитрости при извършване на покупки по пазарите

Направете изследване. Ако сте решили да пазарувате от пазар и нямате доста опит, наложително си направете изследване. Първо, вижте какви пазари има покрай вас, по какъв начин работят, има ли места за паркиране или комфортен превоз. Съберете отзиви от познати или напряко ги разгледайте. Второ, когато сте избрали да пазарувате от пазар, проучете какво се предлага на него, по какъв начин са ситуирани сергиите. Обикновено има сергии с ниски бюджетни цени и такива с по-високи, които натъртват на качеството. Понякога са обособени на обособени места. Друг път разделянето може да е по типове стока или на прекупвачи и производители. Говорете с продавачите, разпитайте ги какво и от къде оферират, целогодишно ли са там, сменят ли асортимента.

Изберете време за извършване на покупки. Също би трябвало да си извършите изследване. Има дни, в които пазарите са доста натоварени, тогава стоката свършва бързо, само че пък и зареждането е по-голямо. Ако отидете рано заран, ще имате максимален избор, макар че някои продавачи избират да отворят сергиите по-късно. Ако отидете малко преди затваряне на пазара, може много стока да се е изчерпала, само че пък тогава има и много понижения и разпродажби можете умерено да се пазарите за цената. Помислете кое е по-важно за вас.

 Базар

Направете си лист. Въпреки че на пазарите от време на време спонтанните покупки се оказват „ в десятката ”, добре е да имате прелиминарен проект какво тъкмо ще купувате. Това е наложително при стеснен бюджет или в случай че се движите с градски превоз и не можете да носите тежко. Добре е постоянно да имате дребна сума за изключителни покупки - на пазара постоянно може да откриете нещо неповторимо или доста преференциално. Също, може да разделите покупките на наложителни и не толкоз нужни. Така ще можете да избирате от огромното многообразие.

Запознайте се с продавачите. Дори и да не сте огромен психолог, в диалога с индивида насреща можете да разберете много неща. Представете си, че сте бизнес сътрудници и ще сключвате дълготрайна договорка. Разпитайте за стоката, попитайте по какъв начин вървят продажбите, кажете че си търсите първокласен производител, от който желаете да пазарувате отсега нататък и в случай че ви хареса купеното ще се връщате всяка седмица. Вашата положителна конфигурация ще предразположи индивида насреща към откровеност.

Експериментирайте. Ако има в действителност огромен избор от мечтан от вас артикул и се чудите от къде да купите, направете си опит. Купете по малко от няколко места, като се пробвайте да запомните кое от къде сте купили. Разпитайте продавача за стоката и произхода и, дали е там непрекъснато и дали ще можете да си купите отново, в случай че ви хареса.

Пазарете се. Особено в случай че ви би трябвало по-голямо количество, наложително поискайте отбивка от цената. Не се тормозете, продавачите на пазара са привикнали с това. А при сезонните зеленчуци локално произвеждане и в случай че купувате от производител – тогава е наложително. Също и в края на работния ден на пазара.

Идете на пазара с компания. Дали ще е член на фамилията или другар, четири очи постоянно виждат повече от две. Така ще забележите по-лесно преференциалното измежду многото стока, ще усетите по-лесно по кое време продавача мами. С другар може да се комбинирате за по-голямо количество, което ще ви даде преимущество при пазаренето с цената, а също може и да комбинирате превоза.

 Сергия

И един ексцентричен съвет: качествените плодове и зеленчуци елементарно можете да познаете по аромата. Да, красивият външен тип първи притегля погледа на купувача, само че от време на време под лъскавата обвивка се крие „ пластмасов ” усет. Ароматът в никакъв случай не лъже. Когато минавате около сергия и ви „ удари ” благоухание на домати или пък ягоди, не подминавайте. Дори морковите и репите ухаят прелестно, когато са пресни и качествени.

Дали харесвате пазарите или не е въпрос на персонални желания, само че те си имат своите неопровержими преимущества. За доста хора да пазаруваш на пазара е наслаждение и в случай че нямате този табиет и изрично не ненавиждате пазарите – пробвайте, може пък да ви хареса.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР