Съдържание:Как се вади нова здравна книжка? Здравната книжка е важна

...
Съдържание:Как се вади нова здравна книжка? Здравната книжка е важна
Коментари Харесай

Как се вади нова здравна книжка?

Съдържание:

Как се вади нова здравна брошура?  Как се вади нова здравна брошура?

Здравната брошура е значима част от персоналните ви документи, които всеки човек би трябвало да има. Колкото и да сте деликатни, постоянно можете да я загубите и по този начин да се сблъскате с това, че ще се наложи да си вадите нова здравна брошура.

Как се вади нова здравна брошура?

Процедурата е идентична, а точно при загубване, кражба или заличаване. В този случай би трябвало да извършите следното:

- да подадете молба по пример до шефа на РЗОК (Районната здравноосигурителна каса);

- следва да се разгласи изгубената за невалидна, а точно от лицето на шефа на РЗОК;

- обезпеченото лице следва да заплати административната такса, а точно за издаването на нова книжка;

- РЗОК издава документ, че таксата е била платена;

- след даване на платежната разписка, лицето получава нова ЗОК, като по-късно има период от три дни, с цел да я даде на персоналния си доктор за легализация.

Имайте поради, че декларацията следва да се подаде към РЗОК, където практикува определеният от вас лекуващ доктор. При подаване на заявката се завежда и входящ номер, като обезпеченото лице заплаща такса в размер на 4.80 лв., а точно за издаването на нова здравна брошура.

Ако сте сменили местожителството си, тогава можете незабавно да промените и персоналния си доктор, а точно защото ще сте със заменена адресна регистрация. При това състояние няма да се постанова да чакате законово откритите периоди през юни и декември, когато можете да промените лекуващия ви доктор.

Можете и сами да разпечатате декларацията за промяна на ОПЛ, а точно от формалната страница на НЗОК. Във формуляра следва да се попълнят всичките ви данни, както и кой общопрактикуващ доктор си избирате.

Можете да извършите това и онлайн, само че в този случай следва да имате електронен автограф, с цел да можете да подпишете документа при избора ви на ОПЛ.

Винаги би трябвало да сте деликатни с документите ви, само че въпреки всичко обстановките са разнообразни и може да се случи по този начин, че инцидентно да загубите вашата здравна брошура и да се наложи да си извадите нова.

Както виждате и сами, процедурата е относително бърза, тъй че елементарно да можете да си извадите нова ЗОК от Районната здравноосигурителна каса, на чиято територия практикува определеният от вас персонален доктор.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР