Съд във Виетнам осъди бивш министър на страната на доживотен

...
Съд във Виетнам осъди бивш министър на страната на доживотен
Коментари Харесай

Ексминистър във Виетнам осъден на доживотен затвор за корупция

Съд във Виетнам осъди някогашен министър на страната на пожизнен затвор за приемане на подкупи и за корист със служебно състояние, съобщи Ройтерс.

Народният съд в Ханой призна някогашния министър на информацията и връзките Нгуен Бак Сон за отговорен в приемането на 3 млн. $ подкупи в корупционна скица с присъединяване на държавната телекомуникационна компания " МобиФон " (MobiFone) и частния кабелен ефирен оператор Ей Ви Джи (AVG). Министърът получил парите, с цел да улесни договорка, при която " Мобифон " изкупил работещия на загуба кабелен оператор, се споделя в известие на министерството на публичната сигурност

Присъда от 14 година затвор по същото дело получи и наследникът на Сон на министерския пост Чонг Мин Туан. Той бе упрекнат в неприятно икономическо ръководство и приемане на подкупи.

Разследването по отношение на компанията " МобиФон " се води от 2 години. Преди няколко години мобилният оператор изкупи 95 на 100 от акциите на AVG в нарушаване на разпоредбите и стартира да предлага услугата за платена телевизия под собствен търговски бранд. Правоохранителните органи заподозряха съществуване на корупционна скица в сделката сред двете компании и започнаха инспекция. Те съумяха да открият, че при договорката са осъществени многочислени нарушавания, ощетили страната с над 7 трилиона донга (над 300 млн. долара).

Двамата министри в началото бяха задържани по обвинявания в превишаване на длъжностните компетенции, а пред април т.г. им бяха предявени спомагателни обвинявания в приемане на подкупи, с цел да спомагат за сключването на противозаконната договорка.

Това е най-голямото корупционно следствие във Виетнам в почналата в страната акция против подкупите, при която към този момент бяха разкрити големи злоупотреби и бяха наказани стотици държавни служители. Само по това дело с изключение на двамата министри бяха наказани още 11 души на периоди сред 2 и 23 година затвор. Сред тях са двама някогашни и един сегашен общоприет шеф на " МобиФон ", както и някогашен притежател на AVG (който е роден брат на най-богатия човек във Виетнам Фам Нят Ву).

Ройтерс оповестява, че юристите на наказаните към този момент не са дали отговор на искане за коментар.

Намерението на държавното управление да продаде дял (до 50 процента) от " МобиФон " е една от най-очакваните покупко-продажби в приватизацията на държавните компании във Виетнам, само че по този начин и дълго време не се реализира. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР