Съд във венецуелската столица Каракас призна за виновни за корупция

...
Съд във венецуелската столица Каракас призна за виновни за корупция
Коментари Харесай

Венецуела осъди шестима американски петролни бизнесмени, но първо ги вкара в капан

Съд във венецуелската столица Каракас призна за отговорни за корупция шестима американски петролни шефове и незабавно им наложи присъди от над 8 година затвор за всеки, съобщи Асошиейтед прес.

Шестимата са чиновници на основаната в Хюстън, щата Тексас, компания за пречистване на нефт " Citgo " ( " Ситго " ), която е поделение на венецуелската държавна петролна компания PDVSA (Петролеос де Венесуела), добавя Българска телеграфна агенция.

Най-дълга е присъдата на някогашния президент на Ситго Хосе Перейра - 13 година и 7 месеца, а останалите петима получиха по 8 година и 10 месеца.

Шестимата - всички те жители на Съединени американски щати, бяха примамени да дойдат от Съединени американски щати сякаш за среща на управлението на дъщерната компания PDVSA през ноември 2017 година, като даже им било дадено, че ще се върнат със специфичен аероплан в родината си за Деня на благодарността в края на същия месец.

Вместо това обаче в залата, където трябвало да се състои съвещанието, нахлули сътрудници на венецуелските секрети служби и ги арестували.

Процесът против шестимата стартира преди 4 месеца, като в залата не бяха позволени представители на медиите и на правозащитни организации. От офиса на основния прокурор на Венецуела обявиха пред АП, че следствието е разкрило " съществени доказателства " за финансови закононарушения, нанасящи щета на държавната компания.

Компанията " Ситго ", която се прави оценка на 8 милиарда $, има три нефтопреработващи завода (в щатите Илинойс, Луизиана и Тексас) и мрежа от бензиностанции в Съединени американски щати.

През юли в Каракас дойде някогашният губернатор на щата Ню Мексико Бил Ричардсън, който има опит като договарящ с враждебни държавни управления, държащи под арест американски жители. Той се срещна с венецуелския президент Николас Мадуро, само че не съумя да контракти освобождението на 6-имата американски предприемачи, които не са се признали за отговорни в процеса. Все отново двама от тях бяха пуснати под домакински арест.

Въпреки че диалогът с Мадуро бил много плевел, Ричардсън счита, че има изгледи нещата да се развият удобно за американците с поемането на властта в Белия дом от новоизбрания президент Джо Байдън, и че договарянията би трябвало да продължат. Според Ричардсън Мадуро също се стреми към възстановяване на връзките със Съединени американски щати и към анулация на тежките американски наказания, които задушават венецуелската стопанска система.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР