Съд в американския град Сан Франциско задължи германския концерн Байер

...
Съд в американския град Сан Франциско задължи германския концерн Байер
Коментари Харесай

Американски съд нареди "Байер" да плати 2 млрд. долара обезщетение заради "Раундъп"

Съд в американския град Сан Франциско задължи немския тръст " Байер " (Bayer) да изплати обезщетение от над 2 милиарда $ на двама американци, за чиито ракови болести се допуска, че са свързани с хербицида " Раундъп " (Roundup), оповестиха международните организации.

" Раундъп " се създава от " Монсанто " (Monsanto), която предходната година бе добита от " Байер " в договорка за 63 милиарда $.

Алва Пилиът и брачната половинка му Албърта настояват, че са развили неходжкинови лимфоми поради контакт с препарата. Те се борят със болестта от девет години.

Според съда нито " Монсанто ", нито " Байер " са уведомили съответно потребителите, в това число семейство Пилиът, че " Раундъп " може да провокира рак. Активното вещество в " Раундъп " е глифозат.

В Съединени американски щати против " Монсанто " и настоящия й притежател са заведени стотици искове, напомня ТАСС. Компаниите са упреквани в съзнателно укриване на информация за канцерогенността на хербицида. " Байер " отхвърля обвиняванията с изказване, че има голям брой проучвания, които не удостоверяват глифозатът да е рисков за здравето на хората. / БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР