Събралото се множество развяваше израелски знамена и скандираше Затвор сега!,

...
Събралото се множество развяваше израелски знамена и скандираше Затвор сега!,
Коментари Харесай

Протестиращи се събраха пред дома на Бенямин Нетаняху

Събралото се голям брой развяваше израелски флагове и скандираше " Затвор в този момент! ", а няколкостотин души проникнаха зад полицейските заграждения към резиденцията на Нетаняху.

Протестът, съвпаднал с изследване на публичното мнение, съгласно което над три четвърти от израелците считат, че Нетаняху би трябвало да подаде оставка, бе удостоверение за засилващата се гняв измежду обществеността против политическите и военните водачи.

Досега Нетаняху не е поел персонална отговорност за неуспехите, създали допустимо изненадващото нахлуване на стотици въоръжени бойци на " Хамас ", които нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убиха над 1400 души и взеха минимум 240 заложници.

Първоначалният потрес отстъпи място на възходящ публичен яд. Много от околните на заложниците, отведени в Газа, остро подлагат на критика реакцията на държавното управление и приканват роднините им да бъдат върнати вкъщи.

Хиляди хора се включиха в митинг в Тел Авив. Те вееха флагове, държаха фотоси на някои от похитените, а също плакати с лозунги като " Освободете заложниците в този момент непременно ", до момента в който множеството скандираше " Върнете ги вкъщи в този момент ".

Офри Бибас-Леви, чийто брат дружно с двете му дребни деца - четиригодишният Ариел и десетмесечния Кфир, са заложници на " Хамас ", сподели пред Ройтерс, че е пристигнала да поддържа околните си. " Не знаем къде са, не знаем по какъв начин са. Не знам дали за Кфир има храна, не знам дали Ариел получава задоволително храна, споделя тя.

След нападението Израел стартира интензивна въздушна и сухопътна атака в Газа, вследствие на която са починали над 9000 души, настояват здравните управляващи в ръководената от " Хамас " Газа. Цели региони в анклава са превърнати в руини.

Още преди войната Нетаняху беше разединяваща фигура, беше изправен пред обвиняванията в корупция, които отхвърля, и прокара проект за ограничение на пълномощията на правосъдната власт, който провокира многохилядни улични митинги.

Огласено през вчерашния ден допитване за израелската телевизия " Канал 13 " сподели, че 76% от израелците считат, че Нетаняху - министър председател с рекорден шести мандат - би трябвало да подаде оставка, а 64% - че в страната би трябвало да се свикат избори незабавно след войната.

На въпроса чия е главната виновност за нападението на " Хамас " 44% от израелците сочат Нетаняху, 33% - началник-щаба на армията и висши чиновници на Израелските сили за защита (ЦАХАЛ), а 5% - министъра на защитата, демонстрира допитването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР