Събралото се множество обаче посрещна словото на Желязков с освирквания

...
Събралото се множество обаче посрещна словото на Желязков с освирквания
Коментари Харесай

Аплодисменти за Румен Радев, освирквания за Росен Желязков при словата им на Шипка

Събралото се голям брой обаче посрещна словото на Желязков с освирквания и крясъци " Оставка ", до момента в който речта на президента провокира овации.

" Тази земя е знак на устрема за независимост, за единение, и е знак на нашата национална горделивост. Тази земя през днешния ден ни задължава да бъдем мъдри, да надмогнем злободневието на деня, с цел да бъдем почтени за тези, които дадоха живота си, с цел да пребъде България, съобщи ръководителят на Народното събрание.

Желязков уточни, че това е мястото, където България се увенчава с венците на саможертвата на българските опълченци. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на съветските воини, на воините от Сърбия, Черна гора, Украйна, Беларус, уточни Желязков.

Той сподели, че се навършват 146 години от оня незабравим ден, когато след многовековно османско иго България е освободена. Няма друго място, което по този начин символно да въплъщава националната горделивост, националния блян, жертвоготовността на българите да жертват живота си за освобождението на нашето родно място, от този връх. Този връх висок е, този връх са българските Термопили, този връх почиства срама от челото на България, добави шефът на Народно събрание.

Снимка: Скрийншот/БНТ

След края на речта му множеството посрещна с бурни овации президентът Румен Радев. 

" Горд съм да видя толкоз доста родолюбиви българи на Шипка в деня на националния ни празник. Тук на увенчания с безконечна популярност връх подвигът на нашите опълченци, застанали един до друг с воините от армията на съветския император Александър II, отвори пътя към свободата на България. И тъкмо тук пред очите на целия свят с камък и кръв бе предначертано нашето бъдеще ", бяха встъпителните думи на президента.

Той добави, че през днешния ден на върха има хиляди хора от цялата страна, с цел да заявят, че 3 март не ознаменува единствено успеха на бойното поле и не е единствено дата на един интернационален контракт, както нерядко се пробват да го показват.

" Трети март е доста повече от един исторически успех. Трябва да знаем, че 3 март е нашата памет и респект към саможертвата на генерации българи, съхранили искрата на вярата и битката в дългата зима на робството. 3 март е нашият народен блян за свободна, обединена и европейска България. 3 март е нашето бъдеще като народ с достолепие и блян към прогрес. Затова и макар всички превратности на времето, нова България не помни ера, в която на празника Шипка е опустявала. Не помни година, в която подножието на върха да не се е изпълвало с голям брой хора. Днес е ден за национално единство. Днес е ден, в който да се обединим към нашите полезности, заветите на предците ни ", сподели още Румен Радев.

Той обаче означи, че тази година е друга.

" И аз по тази причина съм тук, с цел да благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от похищенията. Светлината на чистите ви намерения разпръсна лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало. Няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделянето отстъпиха пред силата на 3 март, не от съвест, не от почитание към нашата история, не от респект към костите на нашите предшественици, а с помощта на вашата безапелационна увереност ", обърна се към множеството президентът.

От тълпата му отвърнаха с викове " Да живее България ". 

Снимка: Скрийншот/БНТ

" Днес от този всеизвестен връх, вашите послания са още по-ясни и мощни. Няма да погазим своята памет и няма да предадем заветите на своите предшественици. Ще продължим да отстояваме свободата на своята съвест, независимостта на своите дейности, суверенитетът и достолепието на нашето родно място. Вечна памет! Да живее България ", приключи Румен Радев.

Снимка: Скрийншот/БНТ
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР