Съботата преди Деня на София, в надпревара под есенното слънце

...
Съботата преди Деня на София, в надпревара под есенното слънце
Коментари Харесай

Да изчистим България заедно с най-мащабна акция в историята си

Съботата преди Деня на София, в конкуренция под есенното слънце влизат доброволците на " Чиста игра " . Това осведомиха уредниците на акцията " Да почистим България за един ден ".

За пръв път участниците в най-мащабната доброволческа самодейност за разчистване на България ще включат и спортен детайл. Екипът на bTV и другари запретва ръкави за историческа акция на 16-километрово трасе от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак. Тя е най-голямата до този миг в историята на акцията . Метролозите дават обещание време единствено за излизане на открито - слънчево и горещо време в цялата страна с температури до 32°.

В края на годината участниците в разнообразни категории ще се борят за купата " Чиста игра ". Всяко изчистено и маркирано на картата място на 16 септември се брои за точка. Всяка добра процедура, споделена на картата на акцията, която отстрани боклука по забавен и друг метод след деня на огромното разчистване, също носи актив на състезателите. Основна цел е да се отбележат най-вече зелени точки на картата на акцията.

Участниците се състезават в следните категории: самостоятелен участник, детска градина, учебно заведение, компания/организация, област.

Историческа акция за почистване на 16-километрово трасе от язовир Бебреш по продължението на прохода Арабаконак - най-голямата до този миг в историята на акцията.

Тази година си спомняме три огромни повратни събития от историята на България, случили се в региона на Арабаконашкия проход .
Отбелязваме 145 години от Арабаконашкия грабеж , проведен от Димитър Общи, срещу волята на Васил Левски ( състоял се на 22 септември 1872 година ), 140 години от борбата при Арабаконашкия проход - на 3 декември 1877 година Орханийската османската войска прави несполучлив опит да организира настъпателни дейности в помощ на обсадената в Плевен Западна османска войска.
Спомняме си и за атентата против цар Борис III, осъществен на 14 април 1925 година, означават уредниците.

За да възродят паметта за съдбовните събития от района, чиновниците на bTV и обичаните лица от телевизионния екран, дружно с локалното население от двете страни на Арабаконашкия проход, запретват ръкави да изчистят всички отпадъци от мястото, което тъне в давност . Акцията ще поддържат и стотици доброволци и тежка почистваща техника от общините Ботевград и Горна Малина.

Лица на bTV и други звездни посланици на акцията ще чистят още и на обичани места за отдих в столицата . В рамките на най-големия безвъзмезден фестивал Spark Fest в Южния парк , доброволците ще се забавляват с Поли Генова, Иван и Андрей, Орлин Павлов и други лица от очакващия се през януари български сериал " Скъпи наследници ".

Антон Хекимян, Десислава Стоянова и обичаните спортни лица на bTV ще обходят алеите на Борисовата градина , въоръжени с чували и ръкавици. След почистването ще се забавляват с Инспектор N-Joy от 11:00 часа на сцената на Летния спектакъл в парка .

Президентът Румен Радев, дружно с други доброволци от президентската администрация също запретват ръкави на една от локациите, на които ще чистят лицата на bTV.

Ако още не сте се записали, само че желаете да се включите, това може да стане през интернет. Всеки искащ да се включи в акцията, може да ревизира най-удобното и близко място на уеб страницата на акцията в секция " ТУК ще чистим ": http://daizchistim.bg/kade-da-se-vklychish/ . Всички акции от този лист за обезпечени с чували и ръкавици, както и с транспортиране на отпадъците.

Малки инициативни групи - фамилии, компании от другари или задружни съседи, които се самоорганизират да чистят в кварталната градинка или друга неголяма, е нужно да се снабдят с чували и ръкавици. И да се уверят, че събраните боклуци са бъдат оставени наоколо до контейнери и кофи за боклук, с цел да се форсира извозването им през идващите 2 дни .

За първи път тази година денят на огромното разчистване бележи не финала, а началото на самодейността " Да почистим България дружно " . След 16 септември акцията ще продължи с амбициозната цел да се реализира трайно решение на казуса със замърсяването. Идеята е да се осъществят по-дългосрочни резултати, а точно поддържането на чистотата на околната среда, установяването на положителни практики за генериране на така наречен нулев боклук, образованието и възпитанието на по-младите в грижа за природата.

Боклуците, които са изхвърлени разделно, не са боклук, а запас , считат уредниците на акцията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР