Събор по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се провежда във

...
Събор по повод годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се провежда във
Коментари Харесай

Историческа възстановка във Варна пресъздаде събитията от Илинденско-Преображенското въстание

Събор във връзка годишнината от Илинденско-Преображенското въстание се организира във Варна. Организатори са Тракийското сдружение „ Капитан Петко челник ” и Македонското културно-просветно сдружение „ Гоце Делчев “ със съдействието на община Варна, Военноморския клуб и фондация " Вътрешна македонска революционна организация ". Събитията отпреди 115 години бяха пресъздадени и с историческа възстановка. 

Още при започване на възстановката запукаха пушки, а след това въстанниците се заклеха. Живко Костадинов от Вътрешна македонска революционна организация -  създател на сюжета на възстановката и основен вовода. Той показа:

" Ако ти се чувстваш българин, ще бъдеш българин и с костюм, и с четническите униформи, с къси гащи и джапанки. Важното е това нещо да се носи в сърцето, значимото е да го предаваме на поколенията, с цел да има и кой да го предава след нас ".

Доктор Добрин Добрев- ветеринарен доктор от Добрич, който е от рода на Филип Тотю, добави:

" Въстаник, който е оставил мирната си специалност, оставил е парцел, семейство. Ще звучи нескромно, в случай че кажа, че на процедура целият ми живот е бил отдаден на това, хората  да живеят по добре ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР