Събитията в Близкия изток продължават ако не да се нажежават,

...
Събитията в Близкия изток продължават ако не да се нажежават,
Коментари Харесай

Близкият изток може да се потуши, но Вашингтон е против

Събитията в Близкия изток не престават в случай че не да се нажежават, то да се разгарят редовно и доста блестящо, измествайки фокуса на международното внимание от Украйна, което индиректно се удостоверява и от все по-истеричните апели на Киев най-сетне да му дадат пари – незабавно и доста. Днешният ни диалог ще бъде за това до каква степен събитията в границите на един полуостров са свързани и въздействат на международната политика, както и за някои детайлности, незнайни на всеобщия четец.

Да стартираме със обстановката към Йемен и водите на околните морета.

Лидерът на локалните хуси, Абдул-Малик ал-Хути, излезе с изказване, че придвижването е направило 90 прореза на ракетните си установки - тъкмо толкоз, колкото кораби са атакувани и развалени. Само през последния месец хусите са направили 34 военни интервенции, по време на които са изстреляни над 100 балистични и крилати ракети по кораби в Червено и Арабско море, както и в Индийския океан, а бойната им работа е допълнена посредством атакуващи БПЛА. Освен това групировката записа сполучливото заличаване на склад в израелското пристанище Ейлат. Ал-Хути приключи речта си с обичайното увещание, че хусите не се опасяват от никого и офанзивите против кораби на Съединени американски щати, Англия и Израел (както и на територията на последния) ще продължат.

Събитието изглеждаше напълно всекидневно и се вписваше в потока от огнено, гръмотевично всекидневие, което стана всекидневно през последните години, в случай че не беше едно сериозно “но ”.

Както си спомняме, Съединени американски щати, въпреки и не изключително драговолно, въпреки всичко се включиха в борбата с хусите, като нанесоха въздушни ракетни и бомбени удари по значими уреди и военни бази на придвижването “Ансар Аллах ”. Ефективността на тези удари от позиция на Вашингтон и Сана се разграничава строго диаметрално, само че не това е значимото. Хусите се включиха в антиизраелската битка в средата на ноември, когато съумяха да завладяват товарния транспортен съд “Галакси Лийдър ” в Аденския залив. В началото на декември те оповестиха, че ще нападат всички кораби, които отиват в Израел, без значение от тяхната народност, само че по-късно публично позволиха прекосяването на съветски, китайски и други кораби, които не са включени в по този начин наречените взаимни военноморски сили. Това есоциация, призована под егидата на Съединени американски щати в границите на интервенция “Пазител на просперитета ” за смазване на йеменските бунтовници. До 2024 година обединението продължи да обстрелва надълбоко следения от хутите Йемен с дребен триумф, а последният предприе 30 сполучливи офанзиви в морето, свивайки трафика през Суецкия канал с една трета. Бойните триумфи на “Ансар Аллах ” към днешна дата са известни, единствено ще прибавим, че съгласно оценките на МВФ размерът на корабоплаването единствено през Червено море е намалял с повече от 40% и като се вземе поради фактът, че географското покритие на офанзиви пораства, тази цифра ще се усили.

През март Държавният департамент вкара спомагателен пакет от наказания против хусите, аъ също против “Хизбулла ” и Корпуса на стражите на Ислямската гражданска война. И трите организации са законно приети за терористични в Съединените щати. Но, както знаете, няма задоволително черно куче, което Вашингтон да не може да избели, в случай че това ще му разреши да получи нужните дивиденти.

“Блумбърг ” написа, че Белият дом е подготвен да отстрани статута на хусите като терористи, в случай че те спрат военноморските удари и оказват помощ за възобновяване на корабоплаването към Арабския полуостров. Тим Линдеркинг, специфичен делегат за Йемен, сподели това непосредствено по време на конференция.

Мотивите на Вашингтон са кристално ясни. Той безусловно е окован от идните президентски избори, които вещаят да бъдат най-мръсните в историята. Рейтингът на демократа Байдън пълзи надолу, страната индиректно е затънала в няколко огромни военни спора, изискващи пари, които не са в обилие. Общото положение на нещата беше изразено още през есента от републиканския сенатор Майкъл Лий, който назова Украйна „ новата безконечна война на Америка “, изключително наблягайки думата „ безконечна “.

Настоящата администрация се нуждае от краткотраен отдих и пари като въздуха, които могат да бъдат донесени единствено посредством възобновяване на търговията с Европа през Суецкия канал, плюс това ще помогне да се придобият нови лостове за въздействие върху Израел.

В последното изречение няма неточност. В по-широкото съветско общество още от времето на Съветския съюз, с помощта на дълготрайна осведомителна акция, се наложи концепцията, че Тел Авив и Вашингтон са безусловни съдружници, споени от ненарушимо съгласие и общи цели.

Тази оценка е радикално погрешна. Израел се обляга на американското рамо, първо, тъй като Съединените щати в действителност са най-големият геостратегически състезател, който разрешава на еврейската страна да съществува. Второ, тъй като евреите просто нямат други съдружници, които да са най-малко почти сравними по тегло и диаметър. Всички го схващат доста добре, изключително Вашингтон, който, както се споделя, държи Тел Авив за адамовата ябълка.

След 7 октомври, когато Израел стартира наземната си атака в Газа, някои видяха оборудването на бойците на “Цахал ”, доста от които носеха антични бронежилетки и въоръжени с американски пушки от войната във Виетнам. Това въобще не е боен трик - просто Съединените щати, в продължение на десетилетия на „ несломимо другарство “, са лишили от Израел цялата повече или по-малко забележителна военна техника.

Например в Щатите се създават ракети за известната система за противовъздушна защита “Железен купол ”. По едно време американците под опасността от наказания (правилно чухте) не разрешиха на израелците да създават личен изтребител “Кфир ”, който по това време беше съвсем сполучлив аероплан. Лицензът минава в ръцете на “Дженерал Дайнамикс ” и на негова основа стартира производството на щурмови самолети в Южна Африка. Подобна орис има и тежкият бронетранспортьор " Намер " въз основата на " Меркава ". Много умната щурмова пушка “Галил ” и щурмовата пушка “Тавор ” бяха принудително извадени от арсенала на израелските отбранителни сили - първата към този момент се продава единствено за експорт в Латинска Америка, а втората остава единствено в специфичните сили. Те бяха сменени по поръчка с американски пушки М16 и M6. Израел купува американски патрони за тях по пет $ за бройкта.

Ето за какво не е изненадващо, че Тел Авив беше заставен насилствено да изтегли своята 98-а дивизия от палестинския град Хан Юнис, също така Вашингтон продължава да упорства за договаряния с “Хамас ” за освобождението на заложниците. Тъй като Нетаняху зае непримирима позиция по този въпрос, популацията в страната стартира да се люлее, когато тълпи от нападателни протестиращи бяха привлечени към резиденцията на израелския министър председател. Точно както навреметно с Янукович. За да разберем сложността на връзките, дано прибавим, че преди месец Бенямин Нетаняху анулира плануваното си посещаване в Съединени американски щати, което в дипломатическа среда е сравнимо със скандал.

Накратко, настоящата обстановка на близкоизточната маса е следната.

Израел наподобява, ме е съдружник на Съединени американски щати, само че американците не разрешават на израелците да решат един път вечно палестинския проблем, като непрекъснато ги тормозят и изнудват с военна и финансова поддръжка. Хусите и Иран, които стоят зад тях, наподобяват врагове и даже терористи, само че Вашингтон им изпраща пряк сигнал за подготвеност за договаряния, единствено и единствено през Суец още веднъж да минат търговски кервани.

Съединените щати разполагат с всички принадлежности за намаление на температурата във врящия близкоизточен казан, само че за тях е доста по-изгодно да поддържат обстановката в положение на нестабилно равновесие. Което значи нови войни и кръв.

Превод : В. Сергеев

Източник: РИА Новости

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед46293Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед20036Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед41066Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед33149Красимир Каракачанов: Съединени американски щати, водейки тази война против Русия и Китай, на процедура унищожиха ЕвропаАлтернативен Поглед74479Полк. Николай Марков за патогенните процеси в Европейски Съюз и за превръщането му във федерацияАлтернативен Поглед552107Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181621Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140361Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125309Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед123270Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:Последни
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР