Събитията от 20-21 септември - обявяването на референдум в освободените

...
Събитията от 20-21 септември - обявяването на референдум в освободените
Коментари Харесай

Западът се лишава от илюзии около Специалната военна операция

Събитията от 20-21 септември - оповестяването на референдум в освободените територии и речта на Путин - радикално трансформираха цялата дипломатическа позиция към специфичната военна интервенция в Украйна. Те унищожиха илюзиите, които съществуваха на Запад към СВО, които определяха възгледите на Съединени американски щати и Европейски Съюз за събитията в Украйна.

Първо, илюзията, че Русия не е подготвена да стигне до дъно. Състоянието на СВО, неподготвеността на Москва за ограничения за създаване на боен контингент, демонстративна подготвеност за договаряния, отводът от нанасяне на удари по центровете за взимане на решения в Киев в отговор на украински обстрел на съветска територия - всичко това сътвори усещането, че е допустимо да се спогодят с Русия за връщане към статуквото преди началото на СВО, като признаят Крим и вероятно Донбас.

И в случай че трезви, внимателни политици бяха отпред на Запада, те евентуално щяха да създадат тъкмо това. Сегашните водачи на Съединени американски щати и Европейски Съюз обаче в по-голямата си част са възпитани във времената на еднополюсен свят. През 90-те години, когато Русия беше слаба и нерешителна, когато гласът ѝ не можеше да бъде взет под внимание. И предпазливостта на Москва в първите месеци на СВО беше възприета точно като уязвимост, която разреши на западните политици да се върнат към комфортните за тях способи на договаряния с Русия от 90-те години - напън, ултиматуми и впрочем. Всъщност те се върнаха - незабавно след сполучливата украинска контраатака в региона на Харков, немският канцлер Олаф Шолц, както и други европейски политици, се обадиха на Владимир Путин с предложение да се съобщи. Нещо повече това означаваше точно капитулация – с връщане най-малко в границите от 2022 година, след което милиони жители на към този момент освободените територии щяха да бъдат подложени на репресии от киевския режим.

Путин обаче отхвърли предлагането - и формализира този отвод с изказване за референдумите. След към седмица всички освободени територии, жителите на които гласоподават за присъединение към Руската федерация, ще станат част от Русия - което значи, че сключването на мир при изискванията на февруарското статукво няма да се получи, защото Конституцията на Руската федерация непосредствено не разрешава даже договаряния за отменяне на някои съветски територии. Освен това Руската федерация ще включва и тези територии, които в този момент са окупирани от украински войски (градовете Славянск, Запорожие и други), което значи, че съветската страна ще се бори за тяхното освобождение или ще изисква Украйна да ги освободи без война. Други разновидности за деяние ще опонират директно на съветската конституция.

Втората разрушена заблуда беше усещането, че Западът няма да получи нищо от поддръжката си за Украйна. През всичките тези месеци Съединени американски щати и Европейски Съюз прекосяваха през казуса с оръжията като минно поле - те последователно увеличаваха размера и гамата на доставяните оръжия. Те чакаха стадия, след който щеше да има безапелационна съветска реакция, прословути санкции за нарушение на алените линии. Западът измина целия път от доставката на съоръжение и несмъртоносни оръжейни системи до предаването на киевския режим на 155-мм гаубици (от които постоянно се обстрелват градовете на ДНР и ЛНР), както и безпилотни самолети-камикадзе. И в този момент Владимир Путин даде да се разбере, че Руската федерация ще употребява всички налични оръжия, в това число нуклеарни, за отбрана на националния суверенитет и териториалната целокупност. Президентът не даде повече детайлности, само че за мнозина ще наподобява явно, че обстрелът на съветския град Херсон или Донецк благодарение на РСЗО ХИМАРС и гаубици „ Цезар “ доставени на режима в Киев по време на спора от държавните управления на Съединени американски щати и Франция може да се преглежда като тъкмо подобен опит.

Да, Киев изисква нови доставки - и даже се пазари. „ Ако имате някакви хрумвания или пилотни планове, които би трябвало да бъдат тествани преди всеобщо произвеждане, можете да ни ги изпратите и ние ще ви разбираем какво би трябвало да се направи “, сподели заместник-началникът на украинското министерство на защитата Володимир Гаврилов. Тези оферти обаче могат да доведат до опасности от ответни удари от Русия. И в този момент западните водачи би трябвало да решат по какъв начин да се държат в новите условия. Как да продължат да вземат участие в украинската акция.

Разбира се, формалните изказвания от тях звучат много обнадеждаващо. Някои афишират нови наказания. „ Допълнителни ограничаващи ограничения против Русия ще бъдат показани допустимо най-скоро в съгласуваност с нашите сътрудници “, сподели Жозеп Борел, началник на европейската дипломация. Без да прецизира обаче за какви наказания става въпрос, защото всички вероятни наказания към този момент са признати (както самият Борел приказва по-рано). Проблемно е да се одобряват нови, изключително на фона на демонстрации на хора, които стартират в Европейски Съюз, които са недоволни от въвличането на Европа в спор с Русия и рухването поради това на европейския стандарт на живот.

Други псуват референдума. „ Ясно е, че тази реплика на референдуми не може да бъде приета “, сподели Олаф Шолц. Еманюел Макрон (след като Владимир Путин отхвърли да беседва с него) назова референдумите " бутафория ". Всички обаче добре разбираха, че в началото за Москва нямаше значение дали „ подправените “ държавни управления на Запада признават националните референдуми в ДНР, ЛНР, Запорожие или Херсон.

Други политици твърдят, че ще продължат да построяват личните си сили. „ Украинците не просто пазят страната си, те пазят нашите полезности и сигурността на целия свят. Ето за какво би трябвало да действаме. Ето за какво Англия ще харчи 3% от Брутният вътрешен продукт за защита до 2030 година, запазвайки позицията си на водещ състезател в сигурността в Европа “, сподели английският министър председател Лиз Тръс. Но, отново споделям, за бога - дано градят. Москва няма да нападна НАТО и не е възнамерявала, а в случай че Англия, под прикритието на приказките за съветска експанзия, оспори районното водачество от Европейски Съюз, това са проблемите на паяците в европейските буркани. И до момента в който не излязат от тях, това са си техни проблеми.

Да, има градивни оферти. „ Трябва да се направи всичко, с цел да се върнем към договарянията за Украйна “, сподели Еманюел Макрон. Въпросът обаче е при какви условия? Ако Европа е подготвена да ги стартира при изискване, че признае (безусловно) предаването на ДНР, ЛНР, Херсон, Запорожие и Крим на Руската федерация, има защо да приказваме. Ако още не е подготвена, значи сме подготвени да чакаме, до момента в който Съединени американски щати и Европейски Съюз се отърват от остатъците от илюзиите.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР