Събитията, които промениха света през 2018 годинаОт шпионска драма, която

...
Събитията, които промениха света през 2018 годинаОт шпионска драма, която
Коментари Харесай

Събитията, които промениха света през 2018 година

Събитията, които трансформираха света през 2018 година
От шпионска драма, която токсини връзките сред Русия и Запада до огромните американски обрати при президента Доналд Тръмп, ето някои от главните събития, които белязаха 2018 година.

- Руската шпионско-отровна сага -

На 4 март съветският някогашен двоен сътрудник Сергей Скрипал и неговата щерка са открити в безсъзнание отровени от високотоксичния нервозен сътрудник Новичок на скамейка в Солсбъри, Англия.

Лондон показва с пръст Москва и през септември издава заповеди за арест на двама съветски сътрудници. Москва отхвърля всички обвинявания.

В замяна на яд сред двете столици десетки западни и съветски дипломати са експулсирани в тет-а-тет репресии и са наложени нови наказания против Русия.

Скрипал оцеляват, само че през юни английска жена умира, откакто влиза в контакт с Новичок в село до Солсбъри.

- Сирийски режим - победи –

На 14 април сирийската войска декларира, че всички сили срещу режима са прогонени от региона на Източна Гута, прилежащ на Дамаск, след двумесечна атака, която оставя повече от 1 700 мъртви.

Това е огромна победа в напъните на държавното управление да затвърди контрола след въстанието през 2011 година, което докара цялата страна до унищожителен спор.

В същия ден Съединените щати, Англия и Франция реализират удари против режима на президента Башар ал Асад в отговор на съмнение за химическо нахлуване над Дума в източната част на Гута, в което умират десетки цивилни жители. Режимът отхвърля изказванията.

Подкрепени от военната мощност на Русия, силите на Асад не престават с поредност от победи против бунтовници и джихадисти, възвръщайки надзор над 2/3 от разрушената и разграничена страна.

На 19 декември американският президент Тръмп подрежда изтеглянето на към 2 000 американски бойци, ситуирани в североизточна Сирия, където се борят с ислямските джихадисти дружно с доминирани от кюрди сили.

Решението в миг, когато Анкара заплашва с атака против кюрдските сили, води до оставката на министъра на защитата Джим Матис.

- Тръмп напуща иранската нуклеарна договорка –

На 8 май президентът Доналд Тръмп отдръпва Съединените щати от мъчно постигнатото съглашение през 2015 година, което лимитира иранската стратегия за нуклеарни оръжия в подмяна на облекчение на глобите против ислямската република.

Едно от недоволствата му е, че "едностранната сделка" не стига задоволително надалеч, с цел да предотврати основаването на нуклеарна бомба от Иран.

Останалите страни по съглашението - Англия, Франция, Германия, Русия и Китай упорстват Иран да съблюдава уговорките си и да резервира договорката непроменена.

През август Вашингтон възобновява първата вълна от наказания против Иран; през ноември е втората.

- Съединени американски щати реалокира посолството в Йерусалим –

На 14 май Съединените щати отварят новото си посолство в Йерусалим, разгневявайки палестинците, които също претендират за светия град като своя столица и пренебрегвайки години на интернационална политика.

Сблъсъци избухват на границата с Израел и палестинската територия на Газа: след най-кървавия ден в спора към 60 палестинци са мъртви, убити от израелски оръжия.

- Популистите на власт в Италия –

На 1 юни популисткото съдружно държавно управление взема властта в Италия, образувано от антиелитарната партия Движение 5 звезди и крайнодясната, антимигрантска, евроскептична Лига.

Вътрешният министър Матео Салвини, водач на Лига, вкарва твърда имиграционна политика, която значително затваря границите на Италия за мигрантите.

Още през април унгарският министър председател Виктор Орбан изведе своята антиимигрантската партия до съкрушителна победа на парламентарни избори.

- Тръмп и Ким се срещат –

На 12 юни Доналд Тръмп и водачът на Северна Корея Ким Чен Ун се срещат в Сингапур, първата по рода си среща сред ръководителите на двете страни.
 Срещата Ким-Тръмп в Сингапур на 12 юни 2018 Срещата Ким-Тръмп в Сингапур на 12 юни 2018 / БГНЕС
Те подписват съглашение, което удостоверява уговорката на Пхенян за "пълна денуклеаризация на Корейския полуостров".

Досега обаче Северна Корея е подхванала единствено няколко дребни стъпки, с цел да се откаже от нуклеарните си оръжия и двете страни спорят за смисъла на неразбираемо дефинираното съглашение.

- Войната в Йемен доближава основно пристанище –

На 13 юни войната в Йемен ескалира, когато проправителствените сили, подкрепяни от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, стартират нахлуване, с цел да си върнат назад контрола над жизненоважното пристанище на Ходейда от подкрепяните от Иран бунтовници хусити.

Войната, която стартира през 2014 година, към този момент е умъртвила към 10 000 души, а 20 милиона са застрашени от апетит, съгласно организациите за помощ.
 Войната, която стартира през 2014 година, към този момент е умъртвила към 10 000 души Войната, която стартира през 2014 година, към този момент е умъртвила към 10 000 души / БГНЕС
На 18 декември, след мирни договаряния с посредничеството на Организация на обединените нации в Швеция, влиза в действие съглашение за преустановяване на огъня. Наблюдатели са изпратени, с цел да наблюдават за неговото използване и отдръпването на двете воюващи страни от град Ходейда.

- Еритрея и Етиопия намират мир –

На 9 юли африканските съседи Еритрея и Етиопия афишират края на войната между тях от две десетилетия. Развихрилият се кротичък развой отваря още веднъж посолства и граници, възстановя телекомуникационни връзки и полети и възобновява търговски връзки.

Всичко се случва откакто новият министър председател на Етиопия Аби Ахмед афишира през юни, че държавното управление му отдръпва претенциите си към противоречивата гранична територия.

Споразумението също по този начин възвръща дипломатическите връзки сред Сомалия и Еритрея на 30 юли. Организацията на обединените народи анулира глобите против Еритрея на 14 ноември.

- Тайландските пещерни момчета –

На 10 юли, последният от 12-те млади футболисти и техният треньор са извадени безвредно и несъмнено от наводнена пещера в Северен Тайланд, 17 дни откакто са били там.

Съдбата на младшия футболен тим е проследена от целия свят, като американски и английски специалисти по гмуркане се включват в избавителните дейности и някогашен водолаз от тайландския флот губи живота си.

- Жега и огън –

През юли-август Европа се задушава в топлинна вълна, която се приближава до рекордните 48 градуса по Целзий (118,4 по Фаренхайт) и смъртоносни горски пожари бушуват в Гърция, Португалия и Испания.

През ноември Калифорния е опустошена от най-смъртоносния си пожар до момента: 85 души умират, преди да бъде сподавен две седмици по-късно.

Световната метеорологична организация на Организация на обединените нации разгласи през ноември, че 2018 година е четвъртата най-гореща година.

- Саудитски публицист е погубен –

На 2 октомври дисидентският саудитски публицист Джамал Кашоги, помощник на „ Вашингтон пост “, влиза в консулството на страната си в Истанбул и в никакъв случай повече не излиза.

След повече от две седмици отказване и спорни изказвания, Рияд признава, че той е бил погубен в консулството, след „ сдърпване “.

Намесени са разнообразни чиновници и задържани други, като най-после идват признанията, че тялото на журналиста е било разчленено.

На 13 декември американският Сенат приема резолюция, с която слагат под отговорност принц Мохамед бин Салман, макар гневните отричания от Рияд.

- Бразилия се отклонява надясно –

На 28 октомври най-голямата страна в Латинска Америка поема надясно с избирането на някогашния капитан от армията Жаир Болсонаро за президент на Бразилия.

По време на изключително яростна акция, белязана с тирада на ненавист и огнища на принуждение, Болсонаро е намушкан в корема на протест през септември.

- Междинен подтик за американските демократи –

На 6 ноември на междинните избори в Съединени американски щати демократите печелят контрола над Камарата на представителите, до момента в който републиканците укрепват болшинството си в Сената.

Последните дни на акцията се раздрусват от най-тежката антисемитска офанзива в историята на Съединени американски щати, когато нападател убива 11 души в синагога в Питсбърг и от изпращането на закани по пощата до известни демократи, в това число Хилари Клинтън и Барак Обама.

Наближаващият кортеж от хиляди бежанци от Централна Америка също по този начин измества заглавията от акцията. Мигрантите идват в патрулираната от Мексико и Съединени американски щати граница от средата на ноември.

- Бунтът на френските "жълти жилетки" –

На 17 ноември стачкуват избухват в цяла Франция в контраст на увеличението на налозите върху горивата и разноските за живот, след което прерастват в по-широко придвижване против политиката на държавното управление на президента Еманюел Макрон.

Протестите на "жълтите жилетки", кръстени на флуоресцентните избавителни жилетки, носени от стачкуващите, се оказват сцена на протести и грабежи в Париж.

След като държавното управление отдръпва планувания налог върху горивата, на 10 декември Макрон обрисува други ограничения за усмиряване на гнева, в това число увеличение на минималната работна заплата.

- Падението на Карлос Гон –

На 19 ноември магнатът Карлос Гон, началник на гигантския авто алианс „ Нисан-Рено-Мицубиши “, е задържан в Япония по обвинявания в незадоволително отчитане на заплатата му от години, което той отхвърля.

Гон е уволнен като шеф на „ Нисан “ и „ Мицубиши “ и публично упрекнат на 10 декември, когато задържането му е удължено. На 22 декември той е изправен пред нови обвинявания за финансови злоипотреби и задържането му е удължено най-малко до 1 януари.

- Сделката по Брекзит –

На 25 ноември, след 17 месеца на сложни договаряния, Европейският съюз и Англия се договарят за съглашение по излизането на Англия от блока през март 2019 година.

Но английският министър председател Тереза Мей на 10 декември отсрочва парламентарното гласоподаване по договорката, избрана за идващия ден, като признава, че тя ще бъде отхвърлена.

Тя оцелява след вътрешнопартийния избор на съмнение на 12 декември. /БГНЕС

-----------------------------------------------------------------------

Антоанет Шалаби-Моуала за Франс Прес
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР