Събитието на отминалата седмица - преименуването на Facebook на Meta

...
Събитието на отминалата седмица - преименуването на Facebook на Meta
Коментари Харесай

Метавселената: Що е то и кога ще се появи

Събитието на отминалата седмица - преименуването на Фейсбук на Meta не е просто пиар ход за избавяне на репутацията на гигански по своето въздействие бранд. Привидно, това беше първичното разумно пояснение, само че то е единствено на повърхността. На втори проект Зукърбърг занапред проектира да си резервира доминираща  позиция в може би не чак толкоз далечното бъдеще. Всичко зависи от въпроса по кое време действително ще се появи метавселената. Но, на първо време що е то?

Метавселената е научна фантастична идея, която доста хора в софтуерната промишленост виждат като правоприемник на днешния интернет. Засега това е единствено една визия, само че софтуерни компании като Фейсбук се стремят да я трансфорат в гръбнака на доста онлайн действия, в това число работа, игра, учене и извършване на покупки. Фейсбук е толкоз пристрастен по тази идея, че даже се преименува на Meta, с цел да подчертае упоритостта си да господства над метавселената.

Като разбиране " метавселена " е употребена за първи път от писателя фантазьор Нийл Стивънсън в романа " Лавина " (1992). Така той назовава виртуалния свят, в който основният воин, Хиро Протагонист, комуникира, прави покупки и побеждава враговете в  действителния свят благодарение на своя аватар. Но тази идея поражда още преди „ Лавина “ – като „ киберпространство “ в новаторския разказ на Уилям Гибсън „ Невромант “ (1984).

Трите основни аспекта

Има три основни аспекта на метавселената: наличие, функционална съгласуемост и стандартизация.

Присъствието е чувството, че в действителност се намирате във виртуално пространство с виртуални хора. Десетилетия проучвания демонстрират, че това възприятие за въплъщаване усъвършенства качеството на онлайн взаимоотношенията. Днес чувството за наличие се реализира благодарение на технологии за виртуална действителност като специфични шлемове с екрани.

Функционалната съгласуемост значи опцията за безпроблемно напредване сред виртуални пространства, като се употребяват същите виртуални активи като аватари и цифрови детайли. На процедура сега ReadyPlayerMe разрешава на хората да основат аватар, който може да се употребява в стотици разнообразни виртуални светове, в това число срещи в Zoom благодарение на приложения като Animaze. А блокчейн технологиите като криптовалути и неповторими токени улесняват прехвърлянето на цифрови артикули през виртуални граници.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР