Събитието е едно, но датите са две: на 8 и

...
Събитието е едно, но датите са две: на 8 и
Коментари Харесай

"Ден на победата": 8 или 9 май е "правилната" дата

Събитието е едно, само че датите са две: на 8 и 9 май по света означават успеха над Хитлеристка Германия и края на Втората международна война. Това разделяне продължава към този момент 78 години. Също и в Украйна, написа " ".

Исак Новоселецки стои пред паметната плоча на 5 хиляди еврейски деца, убити във Виница по време на немската окупация.

" Тук бяха унищожени деца, а дружно с тях и вярата на еврейския народ ", гласи надписът на плочата. Тези деца можеха да станат музиканти, лекари или професори. " И ние питаме германците: Защо ги убихте? Точно както в този момент питаме руснаците: Защо убивате деца в Украйна? Защо ги отвеждате в Русия и вършиме Бог знае какво с тях ", споделя Новоселецки.

" Преди говорехме за Ден на успеха "

Исак Новоселецки е ръководител на еврейската общественост във Виница. Мъжът е на 75 години и надалеч не е другар на руските обичаи и на Русия, написа АРД. В неговия живот обаче краят на войната се отбелязва на 9, а не на 8 май. " Моето мнение може би се дължи и на възрастта ми, тъй като през всичките тези години беше по този начин. По това време не говорехме за помиряване, а за " Ден на успеха ". Помирението пристигна доста по-късно. Всяко потомство пренаписва историята. "

Краят на Втората международна война в Украйна се отбелязва на 8 май. Девети май продължава да бъде денят на успеха над националсоциализма във Втората международна война, в който се почитат жертвите, само че тя към този момент не се назовава " Великата отечествена война ".

Според 9 май тази година за първи път се отбелязва в Украйна и като " Ден на Европа ". Чества се единството на европейците, които унищожиха нацизма и които ще победят Русия, споделя украинският президент. Според изследванията от ден на ден хора в страната считат, че успеха над националсоциализма би трябвало да се отбелязва на 8 май, а не на 9-и.

Ден на паметта най-вече на жертвите

Пет милиона украинци са се сражавали в Червената войска, споделя историкът Анатолий Подолски. Но методът, по който се проучва тази памет, се е трансформирал радикално, споделя шефът на неправителствения Център за проучване на холокоста в Киев. Преломни моменти са краят на тоталитарната руска империя преди 32 години и " Революцията на достолепието " на Майдана през 2014 година, на която хората се бориха за цивилен и човешки права, изяснява той.

" Нашето бъдеще зависи от това какъв брой добре проучваме предишното ", споделя Подолски. Днес, споделя той, паметта за Втората международна война е на първо място памет за жертвите. " В руско време и в Руската федерация се помни единствено героизмът и тези, които са се сражавали. От жертвите, които са станали пленници, по този начин наречените " източни служащи ", от евреите и ромите никой не се интересува. "

" Хората вършат съпоставения сред тогава и в този момент "

В последната година съветските сили направиха редица закононарушения против цивилните в Украйна, в това число убийства, изтезания, изнасилвания, отвличания и грабежи. Може ли случилото се от 24 февруари 2022 година насам да замаже закононарушенията, осъществени от германците в Украйна по време на Втората международна война?

Според историка Анатолий Подолски това няма по какъв начин да се случи. Исаак Новоселецки е склонен. " Да се не помнят тези закононарушения, тези зверства на германците, е просто невероятно. Но хората, които са претърпели тази война, вършат съпоставения сред тогава и в този момент. "

Само в региона на Виница има към 20 места, в които са осъществени убийства, само че няма осведомителни табели, които да загатват немските закононарушения там, споделя Фаина Винокурова от районния държавен списък във Виница.

Съпругата на Исак Новоселецки демонстрира на екипа на АРД една от най-известните фотоси от холокоста - направена през 1941 година от германците от Секретен сътрудник. На черно-бялата фотография се вижда отпаднал украински евреин с кафява коса, който е приклекнал на ръба на яма с трупове. Германец в униформа държи револвер до главата му и е на път да натисне спусъка. " Интервюирах един оживял на име Кац, който е излязъл жив от ямата за изтезания. Майка му го е защитила с тялото си ", споделя дамата, която от години изследва холокоста.

За Фаина Винокурова 9 май е ден на успеха над насилието и тя желае да го резервира. Дори във времената на съветската нападателна война. " Защо този ден да бъде зарязан? Не мога да схвана. "

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР