Събиране под надслов Жени за мир“ ще се проведе на

...
Събиране под надслов Жени за мир“ ще се проведе на
Коментари Харесай

Жени за мир и сигурност на 8 март в Пловдив

Събиране под надпис " Жени за мир “ ще се организира на 8 март от 18 часа на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина. Събитието се провежда от Фондация " Екатерина Каравелова “ и цели да покаже значимата роля на дамите в опазването на мира.

" През 2022 е изцяло неприемливо спорове да бъдат разрешавани с военна мощ, “ споделят от организацията и канят всеки искащ да съобщи своята поддръжка към бърза деескалация на спора и преустановяване на войната в Украйна.

Преди няколко дни започнаха срещи сред Украйна и Русия и едно нещо може да остане неусетно за доста хора, само че не и за специалистите, които дълги години се занимават с резолюция на спорове. На масата за договаряния липсват дами. Защо това е значимо? Има задоволително данни и разбори, които сочат, че когато дами вземат участие в договарянето на мирни съглашения, то вероятността договарянията да са сполучливи и да се стигне до сключването на спокойно съглашение и то да е стабилно и дълготрайно е доста по-голяма.1

Тази основна роля на дамите е разпозната и точно по тази причина през 2000 година Съвета за сигурност на Организация на обединените нации приема резолюция 1325 наречена “Жени, мир и сигурност ", напомнят от фондацията. 

Резолюцията удостоверява значимата роля на дамите в предварителната защита и разрешаването на спорове, мирни договаряния, мироопазващи и филантропични интервенции и присъединяване им в действия по възобновяване след спорове. Също по този начин обръща значимо внимание на равнопоставеното присъединяване и цялостното включване на дамите по въпросите на мира и сигурността. 

В качеството си на съавтор на резолюция 1325 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, България отдава предпочитано значение на въпросите, свързани с равноправието на дамите във всички области на обществено-политическия, икономическия и обществения живот. На 19 март 2020 година С решение на Министерския съвет №185 бе признат първият “Национален проект за деяние по отношение на дамите, мира и сигурността за интервала 2020-2025 г ".

Фондация " Екатерина Каравелова “ напомня поетите задължения от България, основни в актуалната обстановка, а точно:

Раздел 2: Участие

Мерки за поощряване и поддръжка на дейното и резултатно присъединяване на дамите във всички мирни процеси, както и тяхното наличие при формалното и неофициалното взимане на решения на всички нива са водещи правила за постигането на резистентен мир и сигурност.

Раздел 3: Закрила

Повишаване на осведомеността на обществото във връзка с: отбраната на правата на дамите и девойките по време на въоръжен конфликт; попречване на всички форми на принуждение по отношение на дами и момичета;

Засилване на уговорките за попречване на полова употреба и принуждение в изключителни ситуации;

Специално внимание Фондация " Екатерина Каравелова “ обръща на една от задачите залегнали в българския народен проект, с която се възнамерява реализиране на характерни действия, които подкрепят даването на нужната грижа и сполучливото консолидиране в обществото на дами и девойки, търсещи или получили интернационална протекция.

Фондация " Екатерина Каравелова “ ще ви чака на Виенския павилион в Цар-Симеоновата градина от 18 часа на 8 март, с цел да повдигнем дружно въпроса с присъединяване на дамите в актуалната обстановка в Украйна.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР