Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи

...
Събарянето на сградите на бившата софийска цигарена фабрика ще продължи
Коментари Харесай

Компания на Пеевски събаря софийската цигарена фабрика

Събарянето на постройките на някогашната софийска цигарена фабрика ще продължи пет месеца.

Още по тематиката
Компанията е давала подкупи в Източна Африка, с цел да бъдат анулирани закони против тютюнопушенето

След като BAT купи марките на " Булгартабак " дъщерното " Благоевград БТ " се трансформира в холдинг-касичка на депутата с активи за над 1 милиарда лева

Холдингът разпредели към притежателите си дял от 42.9 млн. лева от остарели облаги

За следващ път следеният от Делян Пеевски " Булгартабак холдинг " не оповестява до борсата за придобивките си. Регулаторът на финансовия пазар не вижда проблем

Наследникът на учредената през 1909 година " Цигарена фабрика – София ", а през последните години - " София-БТ " физически отива в историята.

От 9 август на терена на фабриката, която беше затворена през предишния април, работи тежка техника, която събаря постройките. Според осведомителната табела събарянето на съществуващите здания ще продължи пет месеца и половина, а реализатор е компанията Д.А.Р.К. 2002.

В началото на годината парцелът беше трансфериран в ново дъщерно сдружение " Сф-БТ ", което след серия покупко-продажби в този момент е благосъстоятелност на дубайска офшорна компания обвързвана с " Булгартабак холдинг " и евентуално, също като него, под контрола на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Какво се случва в София?

Софийската фабрика беше затворена през април предходната година с претекст, че " Булгартабак " престава да изнася за Близкия Изток поради репутационни проблеми. В средата на годината цигареният холдинг възобнови износа за там, както сочат данните на Националния статистически институт и докладите му.

Затварянето на фабриката беше съпроводено с митинги на служащите и обещания, че производството се стопира краткотрайно. След това чиновниците получиха обезщетение, а машините бяха изнесени в благоевградската цигарена фабрика. В имотния бранш още тогава започнаха клюки, че теренът, на който се намираше фабриката, ще бъде употребен за нов строителен план.

Софийският терен, както и фабриките за цигари и обработка на тютюн, не бяха обект на договорката с British American Tobacco, при която " Булгартабак " продаде марките и дистрибуционното си сдружение.

Какво съставлява новата компания?

" Сф-БТ " е основано през февруари тази година с предмет на активност консултантски услуги, покупко-продажби с интелектуална благосъстоятелност, покупко-продажба на недвижими парцели и други и капитал от 1 млн. лева Компанията е дъщерно сдружение на " София-Булгартабак " (София-БТ).

Изпълнителен шеф на новата компания е Владимир Жеков, който в това време ръководи " Булгартабак холдинг " и " София-Булгартабак ". През май той е освободен, а негово място е назначен основният счетоводител на холдинга Стратия Стратиев. Той е притежател и шеф на варненската консултантска компания " Проект финанс Мениджмънт и Консултинг " и съгласно представянето на уеб страницата й има повече от 10 години стаж като основен счетоводител, финансов управител и финансов шеф в предприятия от енергетиката, строителството, вложенията и индустрията.

В началото на април " София БТ " продава на " СФ-БТ " свои парцели за 61 млн. лева - става въпрос за някогашната централа на софийската фабрика на бул. " Цар Борис III " 134 и част от някогашния Полиграфически комбинат на бул. " Цариградско шосе " 47.

В края на същия месец в " СФ-БТ " постъпва молба за приемане на нов съучастник - Bulgartabac Trade FZE, Дубай, Обединени арабски емирства, който да придобие мажоритарен дял от 53% в сдружението. Негов шеф е Уалид Ахмед, член на борда на шефовете на " Булгартабак холдинг ". Продажната цена е избрана в анекс, който не е оповестен в Търговския указател.

През юни съучастник в " СФ-БТ " на мястото на софийската фабрика става цигарената фабрика в Благоевград с останалите 47% от дяловете. Това не трансформира нещо изключително защото и самото сдружение " София БТ " също към този момент е трансферирано като дъщерно на " Благоевград БТ ". Следва още една договорка - в края на юли " Благоевград-БТ " взема решение да продаденаскоро купените 47% от " Сф-БТ " на Bulgartabac Trade FZE, което по този начин към този момент има 100%. Цената не е посочена, а в доклада на " Булгартабак " за полугодието купувачът е разказан като " обвързвано сдружение отвън групата ".

Всички тези интервенции се правят без глоба от общото заседание на обществената компания " Булгартабак ", която по този метод против неразбираема сума се лишава от забележителен актив освен това в договорка със обвързвано лице. За продажбата няма и съобщение до вложителите.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР