Събарянето на паметника на бившия лидер на Съветския съюз Леонид

...
Събарянето на паметника на бившия лидер на Съветския съюз Леонид
Коментари Харесай

Няма пари в бюджета. Отложиха демонтажа на паметника на Леонид Брежнев в родния му град Камянске - Свят

Събарянето на паметника на някогашния водач на Съветския съюз Леонид Брежнев в родния му град Камянске (Каменское), бивш Днепродзержинск, се отсрочва за след войната, реши Каменският градски съвет, откакто се оказал, че в градския бюджет не са планувани средства за демонтажа, заяви изданието „ Днипровска гледка “.

Градският съвет разгласи, че няма да преглежда наново до привършване на войната въпроса с премахването на паметника, който изобразява генералния секретар на Комунистическа партия на Съветския съюз с обичаните му ордени.

„ Демонтажът на бюста на Леонид Брежнев изисква в допълнение финансиране, само че в интервала на военно състояние разноските от градския бюджет са ориентирани най-вече към основаване на условия за навременна и бърза реакция на потребностите от финансова поддръжка за ограничения за териториална защита, отбрана на сигурността на популацията и обезпечаване на поминъка му, работещ обществен бранш, комунални услуги “, се споделя в писмо на първия заместник-кмет Александър Чернишев, представено от уеб страницата на Неправителствени организации „ Декомунизация.Украйна “.

Бюст-паметника на Брежнев, който ръководи Съветския съюз в продължение на 18 години, трябваше да стане още през 2016 година в границите на декомунизацията, само че не беше измежду първите задания на локалните управляващи. Остарелият и болен Леонид Илич се трансформира в знак на застоя в Съветския съюз и на сериозната икономическа и обществена съсипия, само че все пак проучване на публичното мнение на центъра „ Левада “ в Русия през 2013 година сподели, че руснаците го считат за най-хубавия държавен глава на Съюз на съветските социалистически републики за всички времена.

За жителите на Камянске Брежнев е най-известният в света техен съгражданин, въпреки мнозина да се ядосват, че най-известен техният градски станал с по този начин наречената „ тройна брежневска “ – целувката, с която го запомнил целия свят – два пъти по бузите и един път по устата. Понякога Брежнев се поувличал – по този начин било, когато разцелувал пристиналия в Съюз на съветските социалистически републики комунистическия водач на Югославия Йосип Броз Тито. След приветствената целувка Тито се оказал с травмирана джука. Най-известната му целувка пък е с водача на Германска демократична република Ерих Хонекер, увековечена на графити на Берлинската стена и наречена „ дружба на народите “.

Soviet leaders, Erich Honecker and Leonid Brezhnev, kiss after signing a 10-year agreement of mutual support, October 7, 1979.
— H i s t o r y V i l l e (@HistoryVille)
По-хладни били отношенята на родения в Камянске общественик с американските президенти – от тях съумял да целуне по устата единствено Джими Картър. Не го позволил до устните си румънският деспот Николае Чаушеску, който бил фанатик на тематика персонална хигиена, както и Маргарет Тачър, която пък обяснила отхвърли с британската просвета и въздържаност. За да не се целува с огромния брат от Москва, на слизане от самолета кубинският водач Фидел Кастро се появявал против Брежнев с пура в устата.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР