С всяка секунда българският публичен дълг се повишава средно с

...
С всяка секунда българският публичен дълг се повишава средно с
Коментари Харесай

С всяка секунда българският публичен дълг се повишава средно с 362 лева

С всяка секунда българският обществен дълг се покачва приблизително с 362 лв.. Това демонстрира часовникът на дълга, подложен в центъра на столицата. В момента той регистрира над 31 милиарда лв. дълг, а това значи, че всяко българско семейство би трябвало да заплати по над 15 000 лв..

В центъра на София, на пешеходно разстояние от Министерския съвет, Народното събрание и Българската национална банка, жителите могат да се срещнат с равнището на българския обществен дълг.

" Бюджетният поврат настъпи през септември 2020 година в средата на пандемията. Тогава имаше огромна актуализация на бюджета с голям недостиг. Оттогава ръководи четвърто държавно управление, само че философията е една и съща - колкото повече харчим, толкоз по-добре ", сподели някогашният вицепремиер и стопански министър Николай Василев пред България он еър.

Прогнозата му е, че до края на годината дългът ще пораства приблизително с 362 лева в секунда или 1,3 млн. лева дневно.

" С новите актуализации на бюджета и с новите задължения, които би трябвало да се вземат, до края на годината дългът ще нарасне със 7 милиарда лева ", посочи той.

От " Продължаваме промяната " са безапелационни, че място за терзание няма, тъй като дългът понижава по отношение на предходната година.

" Държавният дълг към края на предходната година беше 33 милиарда лева, а към 31 април е 31 милиарда Имаме понижаване на външния дълг с 2 милиарда лева ", съобщи депутатът от " Продължаваме промяната " Венко Сабрутев.

Антикризисните ограничения, които разгласи държавното управление, няма по какъв начин да не окажат резултат и върху държавния дълг, уверен е Василев. Като добра мярка той дефинира увеличението на прага за регистрация по Данък добавена стойност от 50 000 на 100 000 лева

" Всички останали ограничения не ги одобрявам, не ги назовавам антиинфлационни, а проинфлационни. Това са ограничения на парче, които имат отрицателни резултати. Ако махнем всички налози, кой ще цялостни бюджета и какъв брой ще са дефицитът и дългът? ", попита Василев.

От началото на годината кабинетът е поел нов дълг от 1,8 милиарда лева По закон общо държавното управление има право да вземе до 7,3 милиарда лева нов дълг, като към 3 милиарда лева са предопределени за рефинансиране на остарели задължения, а останалите - за покриване на бюджетния недостиг.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР