С всяка година расте броят на хората, който изминават най-стария

...
С всяка година расте броят на хората, който изминават най-стария
Коментари Харесай

Магията на Камино: Хиляди хора изминават стотици километри пеша

С всяка година пораства броят на хората, който изминават най-стария поклоннически път - Камино, водени от разнообразни подбуди - все по-рядко по религиозни аргументи и все по-често поради туризъм, спорт и най-много, с цел да преоткрият себе си, изминавайки стотици километри пешком. Тази година се чака 300 хиляди души да получат пилигримски свидетелства, че са минали пътя на Свети Яков.

От хълма Монте де Гозо пилигримите, които вървят по най-популярния - Френския път, за първи път виждат своята последна цел - катедралата на Сантяго де Компостела. След изминати съвсем 780 км и единствено след по-малко от час пешком те най-сетне са на мястото, където са положени мощите на Свети Яков.

След 9 часа сутринта до към 12 на обяд от всички страни на площада в града прииждат пилигрими. Ако в края на 70-те години на предишния век по към 70 души на година са изминавали най-стария поклоннически път, в този момент през лятото те са по 1000 дневно. Малцина са тези, които минават пътя на кон, малко повече с велосипед, а съвсем всички пешком - по към 25 км дневно.
- Много е прочувствено, тъй като беше доста мъчно, само че в последна сметка сме тук, всички дружно.
Легендата споделя, че Камино следва Млечния път и е зареден с силата на звездите. Пътят сякаш самичък те дърпа, води към катедралата, а в действителност е път някъде надълбоко в теб. Казват, че минеш ли го един път, се връщаш още веднъж.
Хуан, Испания: Ние вървяхме единствено 5 дни, само че възприятието е ужасно. Преди 6 години минах целия път. Камино де Сантяго е опит, трансформира живота ти. Ти си мислиш,че всичко е същото, само че в последна сметка си доста изменен.
И Щерияна минава Камино още веднъж, този път по Португалския път.
Щерияна: Беше изпълнено с доста прекарвания, опознаване и на нас самите. Камино е обич, любов и почтено казано се усещам натъжена, че завършва за мен. Андреа, Швейцария: Вървиш и се бориш. Камино е обич, да, и другарство. Когато тя си нарани крайници , го усетих доста мощно. Лин, Швейцария: Един другар, който срещнах на първото Камино споделяше: " Когато чувстваш болежка в цялото си тяло, това е обвързвано и с това, което става в душата ти ... "
Камино е магия. Идеята се ражда в душата, а първата стъпка стартира от вкъщи. През целия път Андреа носи в раницата и годежен пръстен за Лин. Тук, на площада, това към момента е загадка, само че той към този момент е повече от сигурен, че това е неговото момиче. По пътя опознаваш най-добре другия и себе си. Защото най-важното на Камино са хората.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР