С видеонаблюдение ще се следят всички входове и изходи на

...
С видеонаблюдение ще се следят всички входове и изходи на
Коментари Харесай

Горанов: Не можем да сложим данъчен във всеки склад, ще има камери

С видеонаблюдение ще се наблюдават всички входове и изходи на данъчните хранилища и уредите, които управляват и регистрират изведените количества, с цел да няма операция на уредите. Новото условие към лицензираните складодържатели е една от ограниченията за битката със злоупотребите в търговията с горива и избягването на заплащането на Данък добавена стойност.

Ще бъде въведено и условие тези камери да имат техническа опция цифрово да разчитат и номерата на цистерните, защото във връзка с горивата към момента има опасности. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов пред публицисти след съвещанието на парламентарната комисия за наблюдаване на приходните организации и битка със сивата стопанска система.

Друга мярка, която се планува обвързвана с битката със злоупотребите в търговията с горива и отбягване на заплащането на Данък добавена стойност е свръзана с така наречен освободени от данък артикули за крайни консуматори. Горанов даде образец с освободен от данък бензин, който се употребява за производството на неакцизни артикули като разредители или кофражни масла.

Предвижда се да бъде въведен надзор, сходен на този в данъчните хранилища, защото има съмнения, че " под икономическото пояснение, че с бензин се създават разредители за химическата индустрия или други неакцизни артикули на основа алкохол или горива - в следствие не се трансформират в безакцизни артикули, а на горива ".

По думите му по този метод се заобикаля заплащането на данък, а и на Данък добавена стойност. " Тук ще засилим контролът посредством въвеждане на условие за слагане на измервателни уреди при тези освободени от данък крайни консуматори ", сподели Горанов.

Той акцентира, че има към 400 разнообразни типа данъчни хранилища. " Не можем във всеки един данъчен склад да сложим по няколко служителя на реда, данъчни или митничари. А и даже да сложим, нямаме гаранция, че след избран интервал от време човешкият фактор няма да сработи срещу ползите на страната. Затова разчитаме на автоматизирани ограничения за надзор и понижаване на човешкия фактор ", разяснява Владислав Горанов.

До дни предложенията ще бъдат качени за публично разискване, ще бъде заложен и период за осъществяване на ограниченията като се обмисля той да бъде от 3 до 6 месеца. Монтирането на камерите ще бъде за сметка на данъчните хранилища.

Приходите в бюджета нарастнали с 50%

Финансовият министър Владислав Горанов изясни, че за един политически мандат приходите в бюджета за нарастнали с 50%, или 14 милиарда лв. повече.

" Държавата е отвоювала една голяма територия от сивия бранш ", разяснява министърът пред депутатите в комисията. Той сподели, че сивият бранш лимитира естествената конкуренция, а битката със сивата стопанска система не е събитие, а развой.

В комисията по тематиката бяха поканени и изслушани основният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов и шефовете на Държавна организация " Национална сигурност " и Агенция " Митници ".

Контрабандните цигари, предопределени за продажба на вътрешния пазар, за първото тримесечие на 2019 година са 3,8% и този % е най-нисък от всички до в този момент, регистрира основният прокурор Сотир Цацаров.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев акцентира, че през последните години има извънредно положително взаимоотношение сред институциите и правоохранителните органи, което дава положителни резултати.

" Целенасочено се насажда визията, че има неработещи институции, само че е очевидно, че това не е правилно ", разяснява Гешев. Той изясни, че към 6 млн. лева е коствала готовата продукция, която е открита в двата цеха, разкити единствено преди дни в с. Труд и в с. Ръжево Конаре. 11% от цигарите в сивия бранш, създадени в България, са от тази фабрика, добави Гешев.

Благодарности и почетни плакети

В началото на съвещанието ръководителят на комисията Емил Димитров връчи почетен плакет на основния прокурор Сотир Цацаров с признателност " за рационално и самодейно държание за сполучлива законодателна самодейност и измененията в Наказателно-процесуален кодекс ". Същия плакет, само че с други претекстове получиха и министрите Младен Маринов и Владислав Горанов.

Димитров благодари на Маринов, че единствено час откакто е встъпил в служба на министерския пост се е отзовал на поканата на комисията. Емил Димитров благодари и на Горанов за " извънреден принос, растеж на Данък добавена стойност и изсветляване на стопанската система ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР