С възторжени викове и ръкопляскания - така бе посрещнат в

...
С възторжени викове и ръкопляскания - така бе посрещнат в
Коментари Харесай

Той ли ще е новият канцлер на Германия - кой е Олаф Шолц?

С възторжени крясъци и ръкопляскания - по този начин бе посрещнат в неделя вечерта главният претендент на ГСДП Олаф Шолц на трибуната на партийната централа в Берлин. На него му се удаде нещо, което до неотдавна се смяташе за невероятно: да изведе Социалдемократическата партия от дългогодишната ѝ рецесия и да реализира доста по-добри резултати от тези на предходните парламентарни избори през 2017.
Още по тематиката
През пролетта на 2021 партията към момента събираше едвам 15% електорална поддръжка. Но по-късно ненадейно стартира стръмният ѝ напредък. С това пътят към канцлерския пост обаче към момента не е изминат. Кой ще ръководи Германия ще се реши след съдружните договаряния през идващите седмици и месеци. Защото са вероятни разнообразни обединения. Социалдемократите обаче ще водят тези договаряния с високо вдигната глава и със самочувствието, че са постигнали доста добър резултат.

Колко мощен е социалдемократическият заряд у Шолц?

По време на предизборната акция ГСДП заложи напълно на Олаф Шолц - неговото лице беше по всички плакати, той произнасяше речите по всички предизборни манифестации, той участваше в политическите диспути. Цялата акция на партията беше насочена само и единствено към личността на 63-годишния ѝ главен претендент. " Той е човек на действието, който си схваща работата и я умее " - това беше посланието, с което социалдемократите представяха Олаф Шолц като общественик с богат управленчески опит и като натурален правоприемник на Ангела Меркел. От 2018 година Шолц е финансов министър в кабинета на Меркел, както и вицеканцлер на ръководещата необятна коалиция от ХДС/ХСС и ГСДП.

Но какъв брой мощен е социалдемократическият заряд у Олаф Шолц в действителност? На този чудноват на пръв взор въпрос може да се отговори единствено в случай че се хвърли взор обратно. През 2019 Шолц искаше да стане ръководител на ГСДП, само че на вътрешнопартийното допитване той остана втори. Двойката Саския Ескен и Норберт-Валтер Борянс победиха с обещанието да водят по-ляв политически курс от предходния. Олаф Шолц постоянно е бил причисляван по-скоро към консервативното крило на ГСДП. Толкова по-изненадващо беше, че през август 2020 партията номинира като собствен кандидат-канцлер точно Шолц, който преди този момент не пожела да избере за собствен ръководител.

Изправяш се и продължаваш самоуверено напред

Начинът, по който Шолц одобри провалянето си в избора за партиен водач е индикативен за маниера му да се оправя с рецесии. Неговият принцип: изправяш се още веднъж и продължаваш, без нито за момент да се съмняваш в себе си. Шолц е талантлив с непоклатимо самочувствие, построено в годините на десетилетната му политическа кариера, претърпяла не един и два труса. Нищо обаче не е успявало да го отклони от неговия път.

Редица спешни обстановки, които хвърлиха известна сянка върху ролята на Шолц като финансов министър, не съумяха същински да му навредят - било то данъчният скандал към покупко-продажбите Cum-Ex, или измамите с Wirecard. Социалдемократът непроменяемо успяваше сполучливо да отбие отправените към него обвинявания.

" Никой не трябва да се опасява "

Качествата му на здравомислещ и прагматичен човек му помогнаха и в рецесията към пандемията. А той беше и индивидът, който разпределяше милиардните помощи. Шолц съумя да се възползва и от този факт, с цел да се изяви в позитивна светлина. Германия е в положение да се оправи финансово с проблемите, подбудени от пандемията - гласеше неговото мото. В предизборната акция той даде обещание също по този начин, че страната щу успее да върне 400-те милиарда нови отговорности, които пое поради пандемията. " Никой не трябва да се опасява, един път към този момент сме успявали да върнем задълженията след последната рецесия от 2008/2009 и в този момент още веднъж ще се оправим за по-малко от 10 години. "

По подобен метод Олаф Шолц излага причините си и във връзка с отбраната на климата. " Прагматично, само че и с лице към бъдещето ", по този начин той обобщи програмата си в тази сфера.

Външнополитически Шолц е поръчител за поредност. Казва, че под негово управление Германия ще се ангажира за " една мощна и суверенна Европа ", която " приказва с обединен глас ", " тъй като другояче бихме се обезличили ". Шолц твърдо отстоява правилото за интензивно съдействие със Съединени американски щати и НАТО.

" Автоматизираният " Шолц

Прагматизмът на Шолц явно се хареса на жителите. В несигурни времена това качество очевидно се цени повече от персоналния сексапил. А Шолц е лишен от харизматичност. Да показва безредици и страсти - това е нещо, което Шолц просто не може. Даже в моменти на най-голяма наслада той остава външно индиферентен.

Едва по време на предизборната акция той сподели повече страсти и непосредственост до хората, промени до известна степен своята гримаса и жестове. В продължение на дълги години обаче иронично го назоваха " Шолцомат " (игра на думи - комбиниране от Шолц и автомат), описвайки монотонния му, автоматизиран метод на говорене и безизразното му лице.

И личната му Социалдемократическа партия неведнъж не е проявявала огромно схващане към интровертния прагматик от Хамбург, който непроменяемо споделя единствено най-необходимото и нито дума повече. Когато е кандидатствал за някакви партийни постове, Шолц по предписание е получавал най-слабите резултати. Въпреки това на него му се удаде да се издигне в политическата подчиненост. Безшумно, само че дейно.

От критик на капитализма до финансов министър

При това той изживя забележителна политическа смяна. През 1980-те години, като ръководител на младежката организация на Социалдемократите, Шолц беше към момента прекомерно коренен. Настояваше да вземем за пример " да се преодолее капиталистическата стопанска система ". Но работата му на юрист по трудово право със лична канцелария в Хамбург промени мисленето на дипломирания правист и му сподели по какъв начин в реалност действат стопанската система и предприемачеството.

Досега Шолц е бил общоприет секретар на ГСДП, министър на труда, сенатор по вътрешните работи и основен кмет на Хамбург, а през 2018 стана финансов министър и вицеканцлер. Като възможен канцлер той би желал да ръководи дружно със Зелените и Свободните демократи. Но дали това негово предпочитание ще се сбъдне? Предстои да разберем.

Текстът е оповестен
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР