С въздействащо видео и фотосесия актрисата Илияна Лазарова и екологично

...
С въздействащо видео и фотосесия актрисата Илияна Лазарова и екологично
Коментари Харесай

Актрисата Илияна Лазарова с призив за живот без пластмасови отпадъци

С въздействащо видео и фотосесия актрисата Илияна Лазарова и екологично съдружие „ За Земята “ приканват за бързо въвеждане на национална депозитна система за бутилки и кенчета. В депозитната система при покупка на бутилирана напитка потребителите заплащат дребна сума (депозит) за опаковката, която им се възвръща при връщане на амбалажа в магазин.

Всеки българин изхвърля (не разделя за рециклиране) по 113 пластмасови бутилки годишно или четиринадесет пъти повече от междинния немец, който изхвърля едвам по 8 пластмасови бутилки на година. Това е по този начин, тъй като в Германия работи депозитна система, която включва и сериозен дял (25%) оборотни бутилки за неведнъж пълнене. Над 50 страни по целия свят имат такива системи, които обезпечават 80%-90% върнати и рециклирани опаковки. Така се поставя завършек на безразборното изхвърляне на бутилки и кенове.



У нас пластмасовите бутилки към момента са нормална панорама измежду природата: в горите, край пътищата, в градските паркове, във всички водоеми и в най-хубавия случай - в контейнерите за смесени битови боклуци. Тези материали, които другояче подлежат на преработване, освен са изгубени за стопанската система, само че костват значително публични средства за разчистване, изгаряне и депониране. Те също по този начин са част от повода от 2021 година България да заплаща от държавния бюджет над 44 милиона лв. годишен налог към Европейския съюз въз основа на количеството нерециклирани пластмасови опаковки.

Над 10 години Министерството на околната среда и водите изследва въвеждането на депозитна система у нас, а през 2021 година тя влезе в формалната стратегия на държавното управление. Въпреки че от 2012 година до през днешния ден са направени три отчета по тематиката, последният от които е от май месец тази година, Министерството бави нужните законови промени като поръчва следващ разбор.

Докато чакаме да пристигна депозитната система и у нас, всеки ден губим 3 милиона пластмасови бутилки, които отиват за изгаряне, в сметища или в природата. На всеки километър край пътищата ни се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки съгласно броене на екологично съдружие „ За Земята “. Поради неефективното разделно събиране в България плащаме в троен размер за всяка нерециклирана пластмасова опаковка - като консуматори, локални данъкоплатци и европейски данъкоплатци. Купувачите заплащат продуктова такса в цената на всяка опакована стока, само че надалеч не всички опаковки се рециклират. Общините харчат големи суми за разчистване на опаковки от питиета от улиците и парковете, а по-късно за тяхното депониране или изгаряне. Това освен вреди на здравето, само че коства и доста пари. Средният разход на гражданин за разчистване на териториите за публично прилагане в България е по-висок от същия в Белгия, Нидерландия и Англия.

Според представителни извадки на публичното мнение над 85% от българите утвърждават въвеждането на депозит и биха прибирали бутилките в магазините. Очакванията са за най-малко 20 стотинки депозит.

Илияна Лазарова не за първи път поддържа акция на екологичното съдружие. През 2020 година тя бе част от самодейността " Пластмаса в тялото ", която подложи на проучване 10 български известни персони за съществуване на рискови химикали, свързани с използването на пластмасови опаковки за храни и питиета. Година по-рано актрисата се включи и в акцията „ Горенето на е решение “ на “За Земята ” и „ Грийнпийс “ - срещу намерениeто на общините в България да горят боклуци в тецове и инсинератори.

Посланието на Илияна Лазарова е ясно: Време е за депозитна система и у нас. Хиляди към този момент поддържаха апела за деяние към политиците. Всеки може да го направи тук:

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР