С условна присъда се отърва 21-годишна жена от пловдивското село

...
С условна присъда се отърва 21-годишна жена от пловдивското село
Коментари Харесай

Циганката Мария умори две от децата си и се уреди със скандално наказание

С условна присъда се отърва 21-годишна жена от пловдивското село Белозем, уморила двете си деца. Днес Мария Минкова се изправи пред Районния съд като обвинена за причиняване на гибел по несъобразителност на едномесечния й наследник.

Малкият Генчо пипнал вирус и Мария го завела в болничното заведение в Раковски, където медиците изписали медикаменти и изпратили бебето за домашно лекуване. Понеже нямала пари, майката не купила сироп и антибиотик, а оставила кашлицата "да премине от единствено себе си”.

Здравословното положение на Генчо обаче се влошило. Той получил тежък бронхит, а майката още веднъж не подхванала ограничения. След седмица бебето умряло. Заради проявеното съдбовно безхаберие Мария била арестувана и упрекната в гибел по несъобразителност.
По време на съвещанието Минкова се оправда, че е желала, само че не е можела да закупи медикаментите, тъй като е нямала пари. Сега съжалява, само че не можела да върне времето обратно. Мария призна виновността си и изиска делото да се гледа по съкратената процедура.
Държавното обвиняване в лицето на прокурор Кичка Казакова изиска от магистратите 21-годишната майка да бъде приета за отговорна и да изтърпи наказване, което обаче да е условно. Като претекстове Казакова посочи чистото правосъдно минало на дамата и самопризнанията й, написа "Трафик ".

В същото време прокуратурата описа за остарял случай, още веднъж приключил със гибел на дете на Мария. На 15 години тя ражда първото си дете, което кръщава Генчо. Когато малчуганът е бил на две годинки, го оставила да си играе самичък в двора на къщата. В един миг обаче, хлапето влиза във външната тоалетна, пада в отворената дупка и се удавя. Тогава е стартирано следствие, само че заради липса на улики Мария не е упрекната за случая, стана ясно от описа й.

„ Не за пръв път става сходен случай в фамилията на Минкова. Тя е съзнавала, че детето е болно, само че не е подхванала никакви ограничения. За това приказват разпитите на очевидци и експертизите по случая”, съобщи Казакова във връзка последната покруса в фамилията на Мария.

Нейният бранител обаче помоли съда за условно наказване.

„ Тя е майка на три деца. Моля за условна присъда, а не пробация, защото в случай че не се яви в службата, ще се наложи да изтърпи наказването си дейно. Тя не може да разбере същината на процеса, дейностите и последиците”, съобщи юрист Чоно Христозов.
„ Искам да си виждам децата. Искам условна присъда”, бяха единствените думи на Мария.

В коридорите на съда тя описа пред наш кореспондент ориста си. След нещастието с удавена първа рожба, още същата година се появява второто дете – още веднъж момче на име Ангел. Ражданията не стопират до тук. Преди 2 години и половина ражда още едно момче – Илиянчо. Малко след появяването на хлапето тя забременява още веднъж, точно с умрелия Генчо.

„ Беше на един месец и се разболя. Не споделих на лекарката, че не му давам медикаментите, с цел да не се кара. Просто си умря от кашлицата. Сега отново имам бебе – момиченце. На 4 месеца е и се споделя Божидарка. Вече знам да ги виждам добре. Всички деца са от един татко. Той работи, а аз си ги виждам. Първият Генчо падна в доста дълбока дупка и се удави. Не помня към този момент по какъв начин стана”, описа Мария.

В последна сметка Минкова получи 1 година и 4 месеца условна присъда. Изпитателният период е избран в размер на 4 години. Жената ще би трябвало да заплати и всички разходи по делото - 833 лв..

„ Забрави името Генчо, не е на шанс. Когато някое от децата ти е болно си длъжна да го заведеш на доктор. Ако нямаш пари – казваш това на доктора и той те праща в болница. Всички ние работим и си плащаме осигуровки, с цел да може страната да се погрижи за твоите деца. Ако не беше твоята нелепост, в този момент детето ти щеше да е живо”, сподели арбитър Герцова след изговаряне на присъдата. Поучителната й тирада бе чута от Мария, която след съвещанието съобщи, че ще внимава.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР