С управителя на УМБАЛ Бургас и член на УС на

...
С управителя на УМБАЛ Бургас и член на УС на
Коментари Харесай

Д-р Миразчийски: Проблемът с недостига на медсестри е на всички и не може да се решава поединично

С шефа на УМБАЛ Бургас и член на УС на Националното съдружие на многопрофилните регионални лечебни заведения доктор Бойко Миразчийски беседваме за проблемите със заплатите на медицинския личен състав, дефицита на фрагменти и опциите на държавните лечебни заведения да обновяват структурите си със лични средства.

Д-р Миразчийски, от юни месец ще влязат в действие глобите против лечебните заведения, които не са изпълнили условията за минимално възнаграждение на личния състав по КТД. УМБАЛ – Бургас изпълнила ли е това условие? Имате ли терзания във връзка с заплащането на личния състав за в бъдеще?

Ние сме изпълнили условията. Сключихме КТД, което напълно дава отговор на настоящото в този момент браншово КТД, запазили сме и разликите, които съществуват в нашите заплати, тъй че сме изпълнили това условия и не чакаме да има някакви наказания. Очакваме тези средства да се покрият от нарастването на клиничните пътеки. Изчислението за нашата болница е приблизително нарастване на клиничните пътеки към 13%. Въпреки по този начин добре коментираното, че в НРД са заложили 20% приблизително нарастване. Но не всяко лечебно заведение работи по целия размер клинични пътеки. При нас тези 13% като сума са на ръба да ни стигнат за увеличените заплати. Но в случай че болничното заведение продължава да работи по този начин, както през днешния ден, би трябвало да се оправяме. Единия месец може да ни стигнат, на идващия с малко да не ни доближат, на идващия отново да стигнат и по този начин.

Каква е повода за усложнението да бъде реализирано минималното възнаграждение на личния състав досега?

Причината беше неувеличаването на клиничните пътеки, тъй като нашата болница няма други странични доходи. Дори в този момент в случай че погледнем, клиничните пътеки са недооценени. Но последното нарастване ни даде опция да го достигнем.  

Как се справяте с дефицита на фрагменти, изключително при медицинските сестри, които липсват на всички места? Мислите ли за специфични стратегии или преференции, с които да ги мотивирате и да привлечете повече млади сестри от Медицинските факултети?

Имаме такива стратегии, с които сме подготвени да им поемаме издръжката като студенти и да сключим контракти с тях да работят откакто завършат при нас. Също имаме стратегии, при които ние ги назначаваме при нас като завършат първи курс – от втори курс нататък като здравни асистенти, тъй че да могат работят, до момента в който учат. Не виждам какъв различен метод може да има. Ние предлагаме да плащаме курсове, имаме контракти с няколко души, само че всичко това е незадоволително. Малко са завършващите експерти по здравни грижи, малко са бройките в университетите. Тук влизат медицински сестри, рехабилитатори, лаборанти, акушерки. Не всички стартират да работят по специалността. Те намират занятие другаде, някои излизат от специалността, други стават представители на компании, трети отпътуват за чужбина. А дефицитът не е единствено в нашата болница или лечебни заведения в нашия сан. Недостигът е на всички места – и в общински, и в частни лечебни заведения, и в дребни, и в огромни. Това е институционален и всеобщ проблем. А един проблем, който е на всички, не може да се взема решение поединично.

Има ли дефицит на лекари и по кои специалности в Бургас?

Мога да приказвам за нашата болница – при нас нямаме някакъв тежък дефицит. Върху целия Бургас нямам взор. Да, има дефицит на лекари, само че не бих споделил, че е толкоз тежък. В някои отделения имаме по малко незаети места за експерти, само че пък въпреки това имаме специализанти – да вземем за пример в ендокринологията, в хематологията. Има и сътрудници в майчинство. Както нямахме хирурзи, назначихме. Появиха се. Нямахме правосъдни лекари – към този момент имаме двама и специализант в края на специализацията си, окомплектовахме отделението. Имаме свободни бройки, само че не е огромен проблем, с цел да не можем да вържем графика. Проблемът е повече със междинния медицински личен състав – клинични лаборанти, рентгенови лаборанти, медицински сестри.

Кои са печелившите клиники и отделения на болничното заведение и съумяват ли те да покрият загубите от губещите?

Да, съумяват. По-голямата част от работещите в болничното заведение отделения са печеливши. Има такива, които са по-печеливши, има такива, които са по-малко печеливши – т.е. които си покриват разноските и не носят финансови негативи на болничното заведение. Има 3-4 отделения, не желая да ги посочвам съответно, които работят на загуба. Съответно имаме 4-5 отделения, които работят на доста огромна облага, тъй че компенсират.

Може ли болничното заведение да си разреши постоянно възобновяване на апаратурата? С каква съвременна техника разполагате и по какъв начин се справяте с конкуренцията на частните лечебни заведения?

Сами да възобновим апаратурата ни е мъчно. По простата причина, че имаме губещи отделения, само че не можем да си позволим да ги няма, тъй като по закон би трябвало да ги има и са единствени за област Бургас. Тогава региона ще остане без тази здравна услуга, което не е обикновено като отношение към жителите на Бургас. Освен това имаме структури, които сме длъжни по Закона за лечебните заведения да поддържаме, само че които не работят по клинични пътеки и действително видяно са губещи. Но сме длъжни да ги поддържаме и да ги имаме. И по този начин облагата, която би трябвало да осъществяваме, отива за покриване на тези загуби и заради тази причина болничното заведение е постоянна – няма просрочени отговорности, работи обикновено, само че не може да си разреши непрекъснато да обновява апаратурата. С наши средства правим настоящи поправки в сградния фонд, които се постановат съвсем непрекъснато заради спецификата на част от пациентите, които не обичат да пазят. Имаме доста съвременна техника, само че тя не е закупена с наши средства – главно с финансови средства от страна на Министерство на здравеопазването. И основно за това се борим – да бъдем включени в стратегиите на министерството. Имаме цялата налична инсталация, която разрешава да се работи всичко по всички специалности – цялата диагностична активност, имаме хирургична инсталация, имаме С-рамо, купуваме и сега – ехографи, възобновяваме лапароскопска инсталация за хирургия, микроскопи за операционни, рентген, операционни маси, газови колони за операционните. Кандидатстваме за анестезиологични апарати, които да могат да работят в магнитна среда – в ЯМР, аплайваме и за нов ЯМР, следва да купим артроскопска техника за Клиниката по ортопедия. Постоянно обновяваме апаратурата. Относно конкуренцията – макар съществуването на доста частни лечебни заведения в региона, пациентите търсят нашите експерти, което значи, че им имат доверие. Не можем да предложим лукса на частните лечебни заведения, само че битовите ни условия са положителни, топло е, има баня и тоалетна във всяка стая – нещо, което го няма даже и в някои частни лечебни заведения, има непрекъснато течаща топла вода. При нас няма доплащания, каквито има в частните лечебни заведения. Говорил съм с доста пациенти, които споделят, че преди всичко за тях е грижата и отношението на медицинските експерти, а едвам по-късно са битовите условия. Така че по този начин се оправяме – с грижа и отношение.

Болницата има ли надлимитна активност и за какво има, в случай че има такава?

За предходната година имаме надлимитна активност, тъй като лимитите са ниски. Някои месеци ги доближаваме и са задоволителни, само че имаме по-силни месеци, когато тези предели не са задоволителни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР