С училищна конференция пазарджишката Профилирана гимназия Иван Сергеевич Аксаков ще

...
С училищна конференция пазарджишката Профилирана гимназия Иван Сергеевич Аксаков ще
Коментари Харесай

Аксаков отбелязва патронен празник с конференция

С учебна конференция пазарджишката Профилирана гимназия „ Иван Сергеевич Аксаков ” ще означи на следващия ден патронен празник. Конференцията „ Приносът на опълченците от родния край за българското избавление ” е отдадена на 140-годишнината от Освобождението на България.

Проявите за празника на най-старата гимназия в област Пазарджик, ще стартират с поднасяне на цветя пред барелефа на Иван Аксаков пред Гимназията, която е единственото учебно заведение в България с името на съветския журналист, публицист и славянофил, по предложение на Иван Вазов – министър на българското просвещение.

Иван Аксаков е ръководител на Московския славянски комитет от 1857 година и водещ идеолог на славянофилството, ослепителен покровител на българската национално идея по време на Руско-турската освободителна война. Със средства на Московския славянския комитет е закупена немалка част от оръжието, униформите и снаряжението на Българското опълчение, като опълченците са наричани „ децата на Аксаков ”. Яростен критик на решенията на Берлинския конгрес, за което е изселен от Москва. В навечерието на свикването на Учредителното събрание е издигната кандидатурата му за български княз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР