С туризма са свързани най-големите страхове и най-големите надежди за

...
С туризма са свързани най-големите страхове и най-големите надежди за
Коментари Харесай

Гръцка рецепта за добра криза

С туризма са свързани най-големите страхове и най-големите очаквания за гръцката стопанска система

Гърция се трансформира в приятна изненада и освен избегна най-мрачните сюжети, само че и стана образец по какъв начин даже една уязвима страна може да удържи болестта, в случай че работи мъдро и уверено. Кабинетът на Мицотакис освен взе верните решения в вярното време, само че и съумя да ги комуникира добре и да ги приложи сполучливо. Сега обаче идва тежкият удар върху туризма и нова криза. Ако някой беше правил залагания при започване на пандемията кои страни ще съумеят да се оправят най-добре, Гърция надали щеше да бъде след любимците. И напълно обяснимо - шокът от COVID-19 завари страната едвам изплувала от десетилетна икономическа меланхолия и със здравна система, обезкървена от годините на бюджетни съкращения. Когато към това се прибавят едно от най-възрастните популации в Европа и дългата история на непокорство на държавни разпореждания, изглеждаше съвсем неизбежно, че коронавирусът ще докара до нова гръцка покруса.

Вместо това Гърция се трансформира в приятна изненада и освен избегна най-мрачните сюжети, само че и стана образец по какъв начин даже една уязвима страна може да удържи болестта, в случай че работи мъдро и уверено. " Гърция се оправя изумително с пандемията. Ако би трябвало да предпочитам примерно сред Съединени американски щати и Гърция кой да води света в този момент и да ни дава проект за деяние, несъмнено предпочитам Гърция ", споделя израелският историк Ювал Ноа Харари.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Както отбелязва в свое изявление за в. " Катимерини " гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис: " Ние към този момент не сме черна овца. А това, имам вяра, е от голямо значение за нашата групова логика на психиката... Съзрели сме и възвръщаме нещо, което липсваше освен в годините на рецесия, само че и въобще в скорошната история на страната - доверие, доверие в институциите на страната. " То ще е нужно в този момент, тъй като, откакто избегна здравната рецесия, Гърция ще би трябвало да овладее и икономическата.

От провалена страна до първенец в пандемията

" Когато новините за опустошителното шествие на ковид в прилежаща Италия започнаха да доближават до Гърция, първата грижа на всички беше дали здравната система, тежко отслабена от рязането на разноски в последното десетилетие, ще бъде способна да се оправи ", споделя пред " Капитал " Елинда Лабропулу, публицист в CNN International и Washington Post. Освен от понижения с близо една трета бюджет за опазване на здравето в спешните години, довел до това да посрещне пандемията с едвам 600 кревати за интензивно лекуване при 11 млн. души население, Гърция страда и от недостиг на лекари и медицински сестри, отпътували да работят в други страни.

В тази обстановка Атина направи единственото допустимо нещо, с цел да избегне здравната злополука - стартира да се приготвя рано и да работи бързо, с цел да минимизира рисковете. Още през февруари множеството лечебни заведения и медици са получили указания са минали образование какво да вършат, а до април броят на интензивните кревати е подсилен. Правителството на Мицотакис не повтори и грешките на Италия и Испания, които чакаха прекомерно дълго, преди да вкарат карантинни ограничения. Атина стартира да анулира огромни обществени събития като карнавала в Патра още през февруари, когато в страната имаше единствено един регистриран случай на болест с COVID-19, при започване на март стартира и със затварянето на учебни заведения, заведения за хранене, молове и плажове, а в средата на месеца към този момент беше в действие строга карантина, включваща ограничение на излизанията от у дома единствено до такива с основателна причина. Резултатът е, че към началото на май в Гърция смъртните случаи от COVID-19 са 16 на 1 млн. души (при 532 в Италия и 594 в Испания), а броят на записаните инфектирани е 272 на 1 млн. (3749 в Италия и 5963 в Испания).

" Гръцкото държавно управление имаше както ясна визия какъв е казусът и какви са вероятните решения, по този начин и компетентността да ги извърши. Освен това разчиташе мощно на научна експертиза и следваше препоръките на технократи ", споделя пред " Капитал " Такис Папас, политолог, учител в университетите в Страсбург и Хелзинки и създател на блога https://pappaspopulism.com. Точно с научни причини държавното управление съумя да убеди и гръцката православна черква, която е доказвала, че не се въздейства от политически напън, да спре службите и да затвори храмовете на Великден. Дори опозиционните партии демонстрираха забележителна отговорност, сдържаност и даже подготвеност да поддържат държавното управление.

Кабинетът на Мицотакис освен взе верните решения в вярното време, само че и съумя да ги комуникира добре и да ги приложи сполучливо. Вследствие на тази необикновена управническа успеваемост и обратно на имижда си на мързеливи, безотговорни и недисциплинирани, гърците съблюдаваха карантината. За което евентуално е помогнала и практиката им с живот в режим на рецесия. " В прочут смисъл гърците бяха готови за случилото се. Те нямаха потребност да бъдат дълго убеждавани, че едно световно събитие може още веднъж да преобърне нормалността. Докато други страни живееха с илюзията, че системите им ще бъдат способни да се оправят, и се забавиха с ограниченията ", отбелязва Елинда Лабропулу.

Дотук добре. Сега идва рецесията

Шокът от COVID-19 връхлетя Гърция тъкмо когато страната беше почнала да си поема мирис от срутва, изтрил една четвърт от стопанската система й. През предходната година фондова борса в Атина беше най-добре представилата се в света, през февруари лихвите по гръцкия дълг, скочили до стратосферата по време на еврокризата, доближиха до 1% за десетгодишните облигации, а най-оптимистичните прогнози за тази година бяха за стопански напредък от 3%.

Но в този момент Гърция влиза в нова криза. Безработицата, спаднала до 16% след пика от 28%, още веднъж ще експлодира. Малките и междинните компании, които в Гърция образуват 88% от заетостта (при 67% приблизително за ЕС), са застрашени от опустошаване. Според гръцкото финансово министерство тази година стопанската система ще се свие с 4%. Международният валутен фонд и Европейската комисия чакат спадът да е близо 10%. Скорошен отчет на Организацията за икономическо сътрудничество и раз, изследващ резултатите от карантинните ограничения в 47 развити страни, предвижда, че Гърция ще понесе най-тежкия стопански удар поради зависимостта си от туризма.

Това е секторът, съдействал за половината от икономическия напредък в последните две години и отговарящ за 20% от Брутният вътрешен продукт и една четвърт от работните места в страната. Сега всичко това е замръзнало и не се знае дали и по какъв начин ще се съживи. Според проучване на консултантската компания Deloitte от преди дни (вижте карето), в случай че има нови мощни експлоадирания на епидемията през 2020 година, голям брой гръцки хотели ще банкрутират.

Надеждите са, че Гърция ще успее да капитализира новопридобития си имидж на безвредна дестинация с помощта на надалеч по-ефективното преодоляване на болестта спрямо туристически съперници като Италия, Испания и Турция. И в случай че има шанс, ще успее да излезе от рецесията с по-силна страна и стопанска система. " Всичко ще зависи от три фактора: първо, дали ще има втора вълна на пандемията - тогава Гърция ще е на процедура безпомощна; второ, от средносрочните резултати от стратегическите дейности на държавното управление по време на пандемията (като въвеждането на " цифрова страна " и други) и от по-нататъшните начинания на държавното управление за стимулиране и диверсифициране на икономиката; и трето, от това дали опозиционните партии ще излязат с различни хрумвания, което за момента не наподобява доста евентуално ", споделя Такис Папас. Но даже оттук насетне да се осъществен най-лошите сюжети, гърците ще могат да си спомнят последните месеци като първия миг след семейството на олимпиадата през 2004 година, когато са изпитвали чувството за горделивост и интернационално самопризнание. Какво прави гръцкия туризъм уязвим във време на пандемия

Зависимост от интернационалните пътувания
- над 90% от приходите от туризъм в страната идват от задгранични посетители
- страните от топ 5 на задграничните туристи в Гърция образуват 46% от общия брой идващи извън, а тези от топ 10 - 60%.

Зависимост от самолетните пътувания и туроператорите
- 69% от всички пътувания към Гърция през 2019 са били по въздух, главно с чартърни полети
- гръцкият туризъм е мощно подвластен от туроператорите.

Изразен сезонен темперамент
- 71% от пътуванията от чужбина се случват сред юни и септември
- в интервала 2002 - 2019 година 90% от годишните доходи от туризъм се образуват сред май и октомври.

Финансово нестабилен бранш
- съгласно данни на Гръцката централна банка за 2019 година 27.7% от корпоративните заеми в гръцкия туристически бранш са в графата " неприятни заеми ".

Източник: Доклад на Deloitte за сюжетите за резултата от COVID-19 върху туризма в Гърция

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР