С цялата си мощ държавата убива методично частен бизнес. За

...
С цялата си мощ държавата убива методично частен бизнес. За
Коментари Харесай

Държавата убива частен бизнес. И всички мълчим, както през соца

С цялата си мощност страната убива методично частен бизнес. За първи път от близо 28 години сме очевидци на нещо сходно, страшното е, че всички мълчим, както по Живково време. Тогава даже обущарите и бръснарите бяха държавни чиновници, а " частник " беше мръсна дума. Днес контракти на частно дружество се трансферират на държавно, където министър, министър председател и който би трябвало имат достъп до парите.

Работниците от " Емко " стачкуват пред Народното събрание. Дошли са, с цел да защитят работата и хляба на фамилиите си. Но идеята им е безнадеждна, тъй като против тях е страната. Министерство на вътрешните работи, Министерство на стопанската система, прокуратурата против два частни завода, произвеждащи военна продукция.

Дореди четири-пет години това дружество не беше забавно, по тази причина бе и приватизирано. Работата бе малко, парите-оскъдни, заплати не се изплащаха постоянно, споделят служащите. Но конюнктурата се промени, пристигнаха преференциални контракти и положителни условия, потече финансов запас и нещата се трансформираха.

За повторно през последните три години държавната машина се изправя против частна конструкция и я смачква. Първият път беше КТБ. Кой ще е идващият, можем единствено да гадаем.

Гледам служащите на " Емко " пред Народното събрание. Пеят възрожденски песни, размахват флагове. Но са сами. Никой не ги поддържа. Къде са синдикатите, които по хипотеза се борят за правата на служащите, къде са бизнес-организациите, не виждат ли какво става.

Кирил Домусчиев от КРИБ обича да приказва пред медиите, в този момент мълчи, като че ли не става дума за българско частно дружество. Божидар Данев от БСК също не обелва дума по въпроса, БТПП също се изгуби. Никакви ги няма КНСБ и " Подкрепа ".

Най-странното е,че този обективен митинг не е подсилен даже от обявилата се за съпротива Българска социалистическа партия, която би трябвало да пази тези хора от офанзивите на самозабравилите се властници. Но нито един техен народен представител не си сподели носа на открито от Народното събрание, като че ли хората са пристигнали да пият кафе, а не да потърсят поддръжка.

Явно, Корнелия Нинова се интересува доста повече от събаряне на европейските наказания против олигарсите на Путин, в сравнение с от ориста на към 5000 души, подвластни от работата на завода. Ако това е социалистическа партия, то тогава за какво мълчи по този начин тотално по тематиката?

Държавният рекет е в действителност смъртоносен. Отнемат лиценз за " погрешно предпазване " на военна продукция. Няма пролонгация, в случай че са видяни нередности, няма предизвестие за премахване. Спират подготвена пратка на Митница " Бургас ", с което пречат на осъществяване на подписан контракт и приемане на финансови средства от предприятието. И там ли тази продукция не се съхранява вярно?

Министърът на стопанската система се крие зад работа Контрол на общоопасните средства (звено в МВР) на Министерство на вътрешните работи, удивителният основен секретар на това ведомство ни плаши с произшествия в предприятия, утилизирали муниции и съпоставя станалото със цех, който от десетилетия работи това и до момента няма нито един случай.

Очевидно, с цел да се прави сполучлив бизнес в България би трябвало да са налице най-малко три условия. Първо, да си " верен " предприемач, доближен на Борисов и Пеевски. Второ, да подкрепяш ръководещите по места, без значение дали става дума за суджук или суха пара за предизборна акция. И трето, да не си прекомерно сполучлив, с цел да не ти завидят и да сложат ръка на бизнеса ти.

Георги Александров, Фрог нюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР