С цели 14,5% се е свил нетният размер на приходите

...
С цели 14,5% се е свил нетният размер на приходите
Коментари Харесай

Бюджетът - отново на червено, ДДС постъпленията намаляват

С цели 14,5% се е свил чистият размер на приходите от Данък добавена стойност от импорт към юли тази година, като това, дружно с повишените разноски, е измежду главните фактори финансите на страната да излязат " на алено " през август, написа " Сега ".

Контекст : Данък добавена стойност е главен приходоизточник за бюджета, а финансовият министър Асен Василев е заложил тази година с съвсем 2 милиарда лв. по-висока събираемост от тях. По неговите думи тъкмо поради това приходната част е " мощно напрегната ", напомня онлайн изданието.
 22 компании са си върнали от Национална агенция за приходите с 300% повече Данък добавена стойност
22 компании са си върнали от Национална агенция за приходите с 300% повече Данък добавена стойност

Каква е повода?

Детайли : Постъпленията от Данък добавена стойност от импорт към юли 2023 година са 3,41 милиарда лева, което е с 576,2 млн. по-малко по отношение на същия интервал на предходната година.

Министерството на финансите изяснява сензитивния спад с понижени количества на импорт и с по-ниски борсови цени в долари на суровините, които влизат у нас и образуват съществена част от вноса от трети страни (напр. суровият нефт, който се преработва в " Лукойл Нефтохим " ).

" Сега " припомня и че през предходната седмица министър Василев съобщи, че хазната е изгубила 146 млн. лева от Данък добавена стойност поради възбраната за импорт на украинско зърно.
 Състоянието на бюджета – сред политическите заявления и безпристрастните цифри
Състоянието на бюджета – сред политическите заявления и безпристрастните цифри

Каква е сегашната обстановка на държавната хазна

От друга страна : Постъпленията от Данък добавена стойност от покупко-продажби в страната са 5,223 милиарда лева, което е с 507,8 млн. лв. (или 10,8%) повече по отношение на юли 2022 година Това не е изненадващо с оглед относително високата инфлация и повишението на пенсиите и заплатите в доста браншове, което подвига вътрешното ползване.

Освен това, поради забележителния спад на приходите от Данък добавена стойност от импорт, общите приходи от налог добавена стойност изостават от миналогодишните - което не наподобява доста добре на фона на упованието на Асен Василев за 2 милиарда лв. повече точно от това перо.

Още нещо : От данъчните се чака посредством данъчни проверки да подобрят събираемостта, само че данните за първите 7 месеца не са обнадеждаващи. Национална агенция за приходите са разкрили и внесли в хазната спомагателни 122,4 млн. лева, което е с 68,2 млн. лева по-малко спрямо предходната година.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР