С триумфа на цар Иван Асен ІІ /1218 – 1241/

...
С триумфа на цар Иван Асен ІІ /1218 – 1241/
Коментари Харесай

9 март 1230 г. Битката при Клокотница

С триумфа на цар Иван Асен ІІ /1218 – 1241/ край хасковското село Клокотница се гордеят генерации българи. Тук великият ни държател разрушава на пух и прахуляк многочислената армия на епирския диктатор Теодор Комнин, тръгнал да граби българска земя макар подписания кротичък контракт. Чужденецът бил толкоз сигурен в успеха си, че взел в похода цялото си семейство и куп придворни. В ранните часове на 9 март 1230 година /деня на св. 40 мъченици/ двете враждуващи армии се срещнали край река Клокотница на 10 км западно от Хасково. За да окрили по-малобройната си армия от българи и кумани, Иван Асен ІІ заповядал пергамента с нарушавания кротичък контракт да бъде набучен на копие.

В последвалата борба българския цар показал ловкост и отлична военна тактичност и обърнал в бягство ромеите и франкските рицари – наемници. Самият Теодор Комнин паднал в плен дружно със синовете и дъщерите си.

Победителят заповядал височайшите пленници да бъдат откарани в столицата, а хванатите елементарни бойци да бъдат нахранени и пуснати по домовете им. Заради нечуваното си достойнство и човещина цар Иван Асен ІІ бил уважаван и обичан “и освен от българите, само че и от ромеите, и от другите народи” – написа византийският хронист Георги Акрополит.

Според една легенда ранените български войни били лекувани край днешните Хасковски минерални бани. Част от локалния фолклор е и огромният събор “Банско одуше”, за който се приказва, че се организира от епохи в памет на починалите в борбата при Клокотница.

И през днешния ден пътуващите по автомагистрала Е – 80 могат да видят бронзовия барелеф на Иван Асен ІІ, повдигнат покрай историческото място, с цел да припомня за великата му победа край Хасково.

Победата при Клокотница е най-блестящата в средновековната българска история, съчетавайки цялостен тактически превес над врага с дълготрайни стратегически и политически последствия, надминаващи неведнъж резултатите от Върбишкия проход, Ахелой или Одрин. Последвалият две години по-късно триумф против унгарците в Браничевска област циментира България като първостепенна балканска мощ, за чийто съседи Йоан II Асен умерено ще съобщи, че „ те се покоряваха под ръката [скиптъра] на моето царство, тъй като нямаха различен цар с изключение на мене и с помощта на мене прекарваха дните си… “ (Търновски надпис)
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР