С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането

...
С тридневен поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането
Коментари Харесай

С поход ще бъде отбелязана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на Дунав

С тридневен поход ще бъде маркирана 155-ата годишнина от слизането на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа на българския бряг на река Дунав. Инициативата се организира за девети път и се провежда от Областна администрация – Русе. Събитието е под егидата на регионалния шеф Анатоли Станев. „ Това е една доста добра самодейност, която ни дава опция безусловно да се докоснем до историята. Радвам се да съм част от организацията на сходни събития, тъй като те ни предизвикат да се замислим за смисъла на патриотизма и това да бъдем виновни жители “, разяснява Станев.

Походът ще се организира в интервала 14 – 16 юли, като и тази година началото ще бъде обещано при с. Новград, където четата слиза през нощта на 6 против 7 юли 1868 година Паметта на героите ще бъде почетена с едноминутно безмълвие и поднасяне на венци и цветя от участниците в похода. В рамките на събитието е планувана богата културна стратегия, като акцентът е подложен върху провеждането на къси исторически беседи. Маршрутът ще следва стъпките на четата. По традиция кулминационната точка на честванията ще бъде на връх Хаджи Димитър, прочут и като Бузлуджа, където ще бъде отслужена панихида в памет на починалите. Там ще се организира и възстановка, в която ще вземат участие представители на патриотични организации от цялата страна.

Целта е по този метод да се отдаде респект пред хилядите наши сънародници, отдали живота си за свободата, териториалната целокупност и възхода на България.

Инициативата се осъществя с поддръжката на Сдружението на регионалните шефове на Русе, както и туристическите сдружения в района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР