С това се съгласиха днес във Виена външните министри на

...
С това се съгласиха днес във Виена външните министри на
Коментари Харесай

Преговорите за името на Македония ще продължат

С това се съгласиха през днешния ден във Виена външните министри на Македония и Гърция Никола Димитров и Никос Кодзиас след повече от 5 часа договаряния, съобщи организация МИА, представена от Българска телеграфна агенция.

Македонското министерство на външните работи заяви, че двамата са декларирали това след среща с медиатора от Организация на обединените нации по разногласието за името Матю Нимиц във Виена.

Гръцкото външно министерство издаде известие със същото наличие, заяви кореспондентът на МИА от Атина.

Това беше първата среща на министерско ниво в границите на договарянията за името, които до момента се водеха от специфични представители на двете страни.

Радвам се, че има прогрес по договарянията сред Атина и Скопие, разяснява преди края на днешната среща вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в отговор на журналистически въпрос във връзка със разногласието за името на Република Македония.

Това е двустранен въпрос и дано да оставим сред Атина и Скопие да се водят договарянията с посредничеството на Организация на обединените нации , означи Захариева и пожела триумф.

Лидерът на Алианс за албанците в Македония Зиядин Села обаче настоя опозиционните партии и партиите на етническите албанци да бъдат включени в договарянията за ново име на Македония. Той посочи, че Алианс за албанците е срещу наклонността за "славянизация " на името .

"Ние сме срещу предлагането, което циркулира в дипломатическите кръгове, да се употребява име с географско определение на македонски език, като да вземем за пример "Горна Македония ", сподели Села, представен от албанската редакция на македонската организация Мета.
Той изясни, че съгласно Алианс за албанците това е наклонност към "славянизация на името ".

Форум на албанските интелектуалци в Македония от своя страна изпрати писмо до интернационалните институции и медиатора Матю Нимиц с искане предлагането за "Горна Македония " без превод да бъде отхвърлено като недопустимо, тъй като "изключва албанците, втората по бройка общественост в страната ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР