С това събитие се дава нов живот за един от

...
С това събитие се дава нов живот за един от
Коментари Харесай

Изложба на непоказвани досега артефакти в реставрираната мелница в Несебър

С това събитие се дава нов живот за един от символните за Несебър монументи на културата

От през днешния ден Мелницата на провлака е дом на изложбата „ Богатствата на античния некропол на Месамбрия ”. Над 100 артефакта, множеството от които за пръв път, са показани в реконструираната  вътрешност  на постройката. Предметите са от  периода V в. прочие Хр. до IV в. сл. Хр. и са открити в некропола на Несебър, който се изследва от 1911 година

С това събитие се дава нов живот за един от символните за Несебър монументи на културата. Сградата, ще бъде употребена за експониране на непрекъснати и пътуващи изложения. 

Експозицията откриха кметът на община Несебър Николай Димитров и Тодор Марваков – шеф на Музей „ Старинен Несебър “.  

Мелницата на провлака е открита за първи път за посещаване след съществени реставрационни и консервационни действия, осъществени от Община Несебър.  

Общината носи голямата отговорност да съхранява и разпространява историческото  наследство, което има. Грижата за  архитектурните шедьоври, които вършат града неповторим, е съсредоточена освен върху  паметниците  на културата, само че и в заобикалящата ги среда.  В осъществяване на задачите за реализиране на достоверност  и хармония в образа на региона към мелницата, Община Несебър извърши ремонт на северната алея на провлака, състоящ се в полагане на гранитен паваж върху остарялата, несъответствуваща за образа и статута на античния Несебър бетонна настилка.

Целта, която Община Несебър извършва посредством ревитализацията на мелницата и естетизирането на северната алея на провлака,  е освен да запази  архитектурното и историческо завещание на града, само че и да  създаде чувство за едно общо интегрирано културно пространство, което да се впише в виталния детайл на актуален Несебър.
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР